Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD belgesiz göçmenleri derhal sınır dışı etmeye hazırlanıyor

ABD İç Güvenlik Bakanlığı’nın dün yayınladığı iki yönetmelik, neredeyse tüm belgesiz göçmenlerin ülkeden sınır dışı edilmesinin ve çok sayıda göçmenin gözaltına alınmasının yolunu açıyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın 25 Ocak’ta imzaladığı başkanlık emrinin nasıl uygulanacağına ve yetkililerin yapması gerekenlere ilişkin yeni yönetmelikler kapsamında, öncelikle ciddi suçlar işleyen ve ulusal güvenliğe tehdit oluşturan belgesiz göçmenler hedef alınacak. Ancak Başkanlık kararnamesinin uygulama biçimini açıklayan yönetmelikler, ülkede yasadışı olarak bulunan göçmenlerin, suç işleyip işlemediğine bakılmaksızın tutuklanması ve sınır dışı edilmesini de öngörüyor.

Söz konusu yeni uygulama yönetmelikleri, Trump’ın kampanya süresince göçmenlere yönelik kullandığı “suçlu yabancılar” ya da “Amerikalıları rutin bir şekilde mağdur edenler” gibi göçmenlere yönelik olarak “suç” ekseninde geliştirdiği söylemin bir yansıması olarak görülüyor.

Ancak New York Times’ın haberine göre; Trump yönetiminin bu önermelerinin aksine, araştırmalar, göçmenler arasındaki suç oranının ABD’de doğmuş ABD vatandaşlarına göre daha düşük olduğunu gösteriyor.

ABD İç Güvenlik Bakanlığı, yönetmeliklerin ülkedeki göçmenlik yasasını değiştirmediğini, yalnızca mevcut yasaların uygulanmasında daha kararlı bir yaklaşımı teşvik ettiğini söylüyor. Ancak yönetmeliklerin uygulamayı nasıl değiştireceği hâlâ belirsiz.

Göçmenler anında sınır dışı edilebilecek

ABD’de 11 milyon belgesiz göçmen olduğu tahmin ediliyor. Obama yönetimi zamanında hızlandırılmış sınır dışı işlemleri, ülkede 14 günden fazla süredir bulunmayan ve sınırın 160 kilometre yakınında olan kişiler için geçerliydi.

Yeni yönetmeliklerle, yetkililer ülkede iki yıldan fazla bir süredir bulunduğunu kanıtlayamayan belgesiz göçmenlerin sınır dışı işlemlerini hızlandırabiliyor. Dün yayınlanan iki yönetmelik göçmenlerin anında sınır dışı edilmesinin de yolunu açıyor.

Yönetmeliklerle, sınırda yakalanan kişilerin serbest bırakılması kararı da kalkıyor ve bu kişilerin durumları belli olana kadar gözaltı merkezlerinde tutulmasının önü açılıyor.

Sözkonusu yeni yönetmeliklerde, savcılara yönelik olarak, çocuklarının ülkeye yasadışı girmelerine yardımcı olan ebeveynlere ceza verilmesi çağrısının yanı sıra ABD’nin güney sınırındaki duvarın genişletilmesi de yer alıyor.

Beyaz Saray: “Başkan, yetkilileri ayaklarındaki prangalardan kurtarmak istedi”

ABD İç Güvenlik Bakanlığı, yeni yönetmeliklerin uygulanabilmesi için ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Bürosu’na 10 bin, sınır devriye ekiplerine de 5 bin yeni çalışan istihdam etmeyi planlıyor.

Beyaz Saray’dan  konuyla ilgili açıklama geldi. Dün gazetecilere konuşan Beyaz Saray Basın Sözcüsü Sean Spicer, yeni yönetmeliklerin kitlesel sınır dışı işlemlerine yol açmayacağını, yetkilileri zaten yürürlükte olan yasaları uygulamaya teşvik etme amacı taşıdığını söyledi.

Spicer şöyle konuştu: “Başkan bu kuruluşlardaki yetkilileri ayaklarındaki prangalardan kurtarmak istedi. Beyaz Saray ve İç Güvenlik Bakanlığı’nın mesajı, ülkede olan bu kişilerden güvenliğe tehdit oluşturanların ya da suç işleyenlerin ilk önce gönderileceği.”

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.