Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

89. Akademi Ödülleri’nin sahipleri kimler olacak?

89. Akademi Ödülleri 26 Şubat günü sahiplerini bulacak. 12 Şubat’ta verilen BAFTA ödüllerinden yola çıkarak Oscar’ın kime gideceğine az çok tahmin etmek mümkün. Ben de gözlemlerim dahilinde, tahminlerimi “Ödülü alacağına inandığım aday” ve “Akademi 20 yaşında bir edebiyat öğrencisi olsaydı ödülü vereceği aday” olarak ikiye ayırdım.

FOTO 1

Akademi’nin İkinci Dünya Savaşı’nı konu alan filmleri sevdiğini 1993’ten Schindler’in Listesi (The Schindler’s List), 1998’den Er Ryan’ı Kurtarmak (Saving Private Ryan), 2001’den ise Pearl Harbor’ı örnek vererek söylemek mümkün. 89. Akademi Ödülleri adaylarında da bu takıma rahatça eklenebilecek bir film var; Mel Gibson’a En İyi Yönetmen dalında, Andrew Garfield’a da En İyi Erkek Oyuncu dalında adaylık getiren Savaş Vadisi (Hacksaw Ridge).

Akademi 20 yaşında bir edebiyat öğrencisi olsaydı Savaş Vadisi’ni aday olarak bile göstermezdi ancak Akademi’nin bu filmi neden aday olarak gösterdiği de şaşırılacak bir durum değil.

FOTO 2

Ay Işığı (Moonlight), geçtiğimiz hafta başlayan 16. !f Festivali’nin açılış filmiydi, listede en son izlediğim film de o oldu. Filmi “En iyi film kesinlikle bu!” diyerek izlememe rağmen bir seyirci olarak sonunu doyurucu bulmadığımı söyleyebilirim. Akademi 20 yaşında olsaydı, En İyi Film ödülünü Ay Işığı’na vermemesinin tek nedeni bu olurdu.

FOTO 3

Aşıklar Şehri (La La Land) çoğunlukla olumlu eleştiri almış olsa da deneysel ve siyah kültürüne ait bir müzik türü olan cazın, siyah müzisyen John Legend tarafından deneyselleştirmesinin olumsuz bir şeymiş gibi yansıtılması ve Ryan Gosling’in karakterinin “cazın kurtarıcısı” olarak görülmesi eleştiri toplamıştı.

En İyi Film kategorisinin kazananının BAFTA Ödülleri’nde de olduğu gibi Aşıklar Şehri olacağını düşünüyorum. Filmin Hollywood klişeleriyle doldurduğu alternatif evren kapanışı ile yaptığı Hollywood eleştirisi aklımdan çıkmayacak olsa da Akademi 20 yaşında bir edebiyat öğrencisi olsaydı ödülü vereceği aday Yaşamın Kıyısında (Manchester by the Sea) olurdu.

FOTO 4

Akademi’nin En İyi Yönetmen ödülünü Whiplash’in de yönetmeni olan Damien Chazelle’e vereceğini düşünüyorum. Chazelle 87. Akademi Ödülleri’ne ne Whiplash ile aday olmuş, ancak kazanamamıştı. Akademi 20 yaşında bir edebiyat öğrencisi olsaydı ödülü Yaşamın Kıyısında’nın yönetmeni olan Kenneth Lonergan’a verirdi.

FOTO 5

BAFTA Ödülleri’nde En İyi Kadın Oyuncu dalının galibi Emma Stone olmuştu, Akademi’nin de ödülü ona vereceğini düşünüyorum.

FOTO 6

En İyi Erkek Oyuncu: Casey Affleck

FOTO 7

 En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Viola Davis

FOTO 8

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülünün sahibinin BAFTA Ödülleri’nde olduğu gibi Dev Patel olacağını düşünüyorum.

Akademi 20 yaşında bir edebiyat öğrencisi olsaydı, Michael Shannon yerine yine Gece Hayvanları (Nocturnal Animals) ile Aaron Taylor-Johnson’ı aday olarak gösterir, ödülü de ona verirdi. Yaşamın Kıyısında ile aday olan Lucas Hedges’in yerine de Captain Fantastic’ten George Mackay listede yerini alırdı.

En İyi Kurgu: Savaş Vadisi (Hacksaw Ridge)

En İyi Özgün Senaryo: Kenneth Lonergan 2001 yılında You Can Count on Me ile aday olmuş ancak kazanamamıştı, ödülü alacak filmin de Kenneth Lonergan’dan Yaşamın Kıyısında (Manchester by the Sea) olduğunu düşünüyorum.

En İyi Uyarlama Senaryo: Akademi’nin ödülü Lion’a vereceğini düşünüyorum; Akademi 20 yaşında bir edebiyat öğrencisi olsaydı ise ödülü Geliş (Arrival) kazanırdı.

En İyi Belgesel Film: 13th

En İyi Yapım Tasarımı: Akademi’nin ödülü Aşıklar Şehri’ne (La La Land) vereceğini düşünüyorum; Akademi 20 yaşında bir edebiyat öğrencisi olsaydı ise ödülü Fantastik Canavarlar Nedir, Nerelerde Bulunurlar kazanırdı.

En İyi Sinematografi: Aşıklar Şehri (La La Land)

En İyi Görsel Efekt: Orman Çocuğu (The Jungle Book)

En İyi Kostüm: Jackie

En İyi Makyaj ve Saç Tasarımı: Gerçek Kötüler (Suicide Squad)

En İyi Orijinal Şarkı: “City of Stars” — Aşıklar Şehri (La La Land)

En İyi Film Müziği: Aşıklar Şehri (La La Land)

En İyi Ses Kurgusu: S

En İyi Ses Miksajı: Geliş (Arrival)

En İyi Yabancı Film: Satıcı (The Salesman)

En İyi Kısa Animasyon Filmi: Piper

En İyi Animasyon Filmi: Kubo ve Sihirli Telleri (Kubo and the Two Strings)

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.