Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump: “Obama beni dinletti” Obama: “Deli saçması”

ABD Başkanı Donald Trump, Cumartesi günü, eski başkan Barack Obama’yı seçim kampanyası süresince Trump’ın telefonlarını dinlemekle suçladı. Trump suçlamarını herhangi bir kaynağa dayandırmazken Obama’yı da “kötü ya da hasta biri” olmakla itham etti.

Trump’ın tweetinin ardından Obama’nın sözcüsü , eski başkanın böyle bir takibat emri vermis olduğuna dair suçlamaların “tamamen yanlış” olduğunu söyledi.

Yetkililere göre Obama’nın böyle bir emir vermiş olduğuna dair hiçbir kanıt yok. New York Times’a konuşan ABD’li eski bürokratlar, Başkanların siyasi amaçlarla bir rakibini dinletmesini ebgellemek için uzun süredir var olan yerleşik kanun ve prosedürler olduğu söyledi.

Obama’nın sözcüsü Kevin Lewis, konuyla ilgili olarak, “Obama yönetiminin en önemli kurallarından biri, hiçbir Beyaz Saray yetkilisinin, Adalet Bakanlığı tarafından yürütülen hiçbir  bağımsız soruşturmaya dahil olmamasıydı” dedi ve ekledi: “Bu kuralın bir sonucu olarak, ne Başkan Obama ne de herhangi bir Beyaz Saray yetkilisi, hiçbir ABD vatandaşının teknik takibine dair emir vermiştir.”

Öte yandan Trump, söz konusu suçlamalarına Twitter üzerinden devam etti: “Korkunç! Seçimi kazanmamın öncesinde Obama’nın Trump Tower’ı gizlice dinlediği ortaya çıktı. Bu McCarthy’cilik!”

New York Times’a konuşan Trump’a yakın iki isimse Trump’ın Breitbart News’te çıkan bir yazıya atfen söz konusu suçlamaları yaptığını iddia etti. Trump’ın danışmanı Stephen Bannon’a yakınlığıyla bilinen aşırı sağcı Breitbart’da Cuma günü çıkan bir yazıda, Obama yönetiminin son aylarında Trump’ın seçim kampanyasını baltalamak için bazı adımlar atmış olduğu iddia ediliyordu.

FBI Direktörü Comey, Adalet Bakanlığı’nın iddiaları yalanlamasını istedi

FBI Direktörü James Comey de söz konusu tartışmaya dahil oldu. Pazar günü bazı üst düzey ABD’li yetkililerin yaptığı açıklamaya göre; Comey, haftasonu Adalet Bakanlığı’ndan Trump’ın iddialarını kamuoyu önünde yalanlamalarını talep etmiş. Yetkililere göre Comey bu son derece ciddi ithamın yalan olduğunu ve derhal düzeltilmesi gerektiğini belirtmiş. Ancak Adalet Bakanlığı henüz konuyla ilgili bir açıklama yapmadı.

FBI yetkilileri ve Adalet Bakanlığı sözcüsü  Sarah Isgur Flores de konuyla ilgili bir açıklama yapmaktan kaçındı.

Vize yasağına güncelleme geliyor

Öte yandan Trump’ın bugün yeni bir kararname yayınlaması bekleniyor. Yedi Müslüman ülkeye vize yasağı getiren ve yargı tarafından yürütmesi kısıtlanan kararnamesinin güncellenmesi mahiyetinde olan bu yeni kararnamede IŞİD ile mücadelede ABD’nin müttefiki olan Irak’ın yasaklı ülkeler listesinden çıkarılması bekleniyor.

Yeni kararname tüm mültecilerin ABD’ye girişini geçici olarak durduracak. Önceki versiyon Suriyeliler dışındaki tüm mültecilere 120 günlük bir yasak öngörüyordu. Yeni kararname ise Suryeli mültecilere yönelik ekstra kısıtlamaları kaldırıyor.

Yeni kararnamenin yeşil kardı olan ve halihazırda geçerli bir vizesi olan kişileri etkilememesi bekleniyor.

Irak’ın kararname kapsamının dışına çıkarılmasında ABD ordusundan yetkililerinin dile getirdiği kaygıların etkili olduğu söyleniyor. ABD ordusu ile birlikte görev yapan Iraklıların da yasaktan etkilenmesine dair endişelerini dile getiren üst düzey ordu görevlilerinin, yeni kararnamede yasağın esnemesinde rol oynadığı iddia ediliyor.

İç Güvenlik Bakanlığı sözcüsü David Lapan’ın yaptığı açıklamaya göre yeni kararnamenin  bugün imzalanması bekleniyor. Bir önceki kararnamenin kamuoyunda çok tepki toplamış ve kararnamenin uygulanması yargı tarafından kısıtlanmıştı. Bu yeni kararnamenin nasıl bir tepki toplayacağı ise merak konusu.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.