Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hollanda’da seçimleri Başbakan Rutte kazandı, Wilders hayal kırıklığına uğradı

Hollanda’da dün düzenlenen genel seçimlerden mevcut Başbakan Mark Rutte’nin partisi VVD zaferle ayrıldı. Aşırı sağcı ve popülist lider Geert Wilders’in Özgürlükler Partisi (PVV) ise önceki seçimlere göre sandalye sayısını arttırıp ikinci sırada yer almasına rağmen, seçim öncesi anketlerinin öngördüğü oy oranlarının altında kalarak hayal kırıklığına uğradı.

12,9 milyon kayıtlı seçmenden yüzde 80’inin katılım gösterdiği ve tüm Avrupa’nın merakla beklediği seçimlerin resmi olmayan sonuçlarına göre Başbakan Mark Rutte’nin Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi oyların yüzde 21,1’ini alarak parlamentoda 33 sandalye kazandı. Rutte’nin partisi VVD önceki seçimlere göre 8 sandalye yitirmiş olsa da, üçüncü kez üst üste genel seçimlerden ilk sırada çıkmayı bildi.

hollanda-oy

Wilders umduğu patlamayı yapamadı

Nasıl bir performans göstereceği merakla beklenen; Müslüman ve göçmen karşıtı, aşırı sağcı siyasetçi Geert Wilders’in PVV’si, önceki seçimlere göre oy oranını ve sandalye sayısını arttırsa da, seçim öncesi anketlerin öngörülerinin altında kalarak yüzde 13,1 oyla ikinci oldu. Daha önce parlamentoda 15 sandalyeye sahip olan PVV, bu sonuçlarla birlikte 20 sandalyeye yükselmiş oldu. Hıristiyan Demokrat CDA ve sosyal liberal G66 partileri 19’ar sandalyeyle üçüncü sırayı paylaşırlarken, Sosyalist Parti (SP) önceki seçime göre küçük bir kayıpla 14 sandalye elde etti.

İşçi Partisi çöktü, Yeşiller sürpriz yaptı

Bir önceki seçimlerde 38 sandalye kazanarak ikinci sırada yer alan ve mevcut hükümette koalisyon ortağı durumunda bulunan İşçi Partisi (PvdA) ise tam anlamıyla hezimete uğradı. PvdA dünkü seçimlerde yüzde 5,7 oy alırken sadece 9 sandalye elde edebildi. İşçi Partisi’nden ayrılan Türk milletvekillerinin kurduğu, Türk ve Müslüman oyları almayı hedefleyen DENK Partisi ise, yüzde 2,1 oy ve üç sandalyeyle parlamentoya girmeyi başardı.

Seçimlerde en büyük sürprize ise Yeşiller Partisi imza attı. Seçimlere Fas kökenli, genç ve karizmatik lideri Jesse Klaver liderliğinde giren ve özellikle popülizmden sıkılan genç oyları hedefleyen parti; önceki seçimlerde yüzde 2,4 olan oyunu yüzde 9,1’e, sahip olduğu 4 sandalyeyi de 14’e çıkararak koalisyon görüşmeleri için kilit partilerden biri haline geldi.

Seçim sonuçlarına göre Hollanda Parlamentosu’nda toplam 13 parti sandalye sahibi oldu.

Wilders: Rutte benden henüz kurtulamadı

Seçimlerde beklenen patlamayı yapamayan Geert Wilders, sandık başı anketlerinin açıklanmaya başlamasından hemen sonra kişisel twitter hesabı üzerinde ilk açıklamasını yaptı. PVV seçmenlerine teşekkür eden Wilders, “Rutte henüz benden kurtulamadı” ifadesini kullandı. Wilders sabaha karşı yaptığı başka bir açıklamada ise Başbakan Rutte’yi kutladı ve “sert bir muhalefet yürüteceklerinin” sözünü verdi.

Üçüncü kez üst üste seçimlerden birinci sırada çıkan Mark Rutte ise, sonuçların açıklanmasının ardından yaptığı ilk açıklamada; “Brexit ve ABD seçimleri sonrasında bu gece Hollanda seçmeni yanlış tür popülizme dur dedi.” ifadesini kullandı.

rutte

En az dört partili koalisyon

Seçim sonuçları hiçbir partiye tek başına hükümet kurmak için gerekli çoğunluğu sağlamadı. Sonuçlara göre Hollanda’da en az dört partili bir koalisyon kurulması bekleniyor. Merkez partilerin tamamı aylar öncesinden Wilders’in PVV’si ile bir koalisyona girmeyeceklerini açıklamışlardı.

Çok partili yapısı nedeniyle koalisyon görüşmelerinin geleneksel olarak uzun sürdüğü Hollanda’da, yeni hükümetin kurulmasının haftalar sürmesi bekleniyor.

Anketler yanıldı, Türkiye krizi Rutte’ye yaradı

Hollanda’daki seçimlerde hayal kırıklığı yaratan taraflardan biri de anket şirketleri oldu. Kısa süre öncesine kadar Wilders’in PVV’sini ilk sırada gösteren anket şirketleri, son günlerde Wilders’in oy kaybını doğrulayan anketler yayınlamışlardı. Aynı anketler Wilders ve Rutte’nin partileri arasında dört sandalye fark olduğunu açıklamalarına rağmen, seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından bu farkın en az 13 olduğu görüldü.

Aynı şekilde anket şirketleri son bir haftadır Türkiye ile yaşanan krizin, oy oranlarını ciddi şekilde etkilemeyeceğini öngörmüştü. Seçim sonuçları ise Türkiye krizi sırasındaki tavizsiz tavrıyla öne çıkan Başbakan Rutte’nin, krizi oya çevirdiğini gösteriyor.
Hollanda’da seçimlerin resmi sonuçları 21 Mart tarihinde açıklanacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.