Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP: “Kemal Kurkut durdurulabilecekken neden vuruldu?”

Üniversite öğrencisi Kemal Kurkut 21 Mart’ta katılmak için gittiği Diyarbakır Newroz’unda, Newroz Parkına yakın olan Evrim Alataş Caddesi üzerindeki polis kontrol noktasında bir polis amirinin “Ateş etmeyin” uyarılarına rağmen vurularak öldürüldü.

6

Olay anında çekilen fotoğraflarda, ve daha sonra ortaya çıkan telefon görüntülerinde elinde bıçak olan ve vücudunun üst bölümü çıplak haldeyken kontrol noktasında polislerle tartışan Kurkut, koşmaya başlıyor. Polislerden bazıları üzerine bazıları da havaya ateş açıyor.

Valiliğin olay ile ilgili yaptığı açıklama

“Bağlar İlçesi Nevruz Park alanında gerçekleştirilecek olan Nevruz etkinlikleri miting alanına girmeye çalışan sırt çantalı bir şahıs, alanın güvenliğini sağlamakla görevli güvenlik kuvvetlerince aranmak istenmiş ancak şahıs kendini aratmak istememiş, ‘Çantamda bomba var hepinizi öldüreceğim’ diyerek güvenlik güçlerine bıçaklı saldırıda bulunmuş ve etkinliğin yapılacağı yöne doğru koşmaya başlamıştır.”

“Şahıs, güvenlik güçlerinin tüm uyarılarına rağmen elindeki bıçağı atmamış ve alana doğru koşmaya devam etmiştir. Söz konusu şahsın canlı bomba olma ihtimali değerlendirildiğinden ve alanda bulunan katılımcıların can güvenliği göz önünde bulundurulduğundan dolayı, arama noktasında görevli güvenlik güçlerince müdahale edilmiştir.”

“Meydana gelen olay sonrasında yaralanan ve etkinlik alanına çağrılan ambulans ile hastaneye kaldırılan şüpheli şahıs, hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetmiştir.”

7

Vali Aksoy’un açıklaması:

Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy: “Şahıs elinde bıçak ve çantasında bomba olduğunu söylemiş. Güvenlik güçleri de nevruz kutlamasına katılan vatandaşların güvenliğini düşünerek böyle bir müdahalede bulunmuş. Böyle sonuçlanmasını istemezdik. Üzücü bir olay, konu her boyutuyla soruşturuluyor” dedi.

https://www.youtube.com/watch?v=5mXdShWs-h8

Valiliğin iddiasına göre sırt çantasında bomba olduğunu belirtilen Kemal Kurkut 23 yaşındaydı ve Malatya İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü öğrencisiydi. Kurkut, Malatya’nın Battalgazi İlçesi’nde toprağa verildi.

3

Defin işlemleri engellendi 

Kurkut’un cenazesi önce Battalgazi İlçesindeki Alibaba Mezarlığı gasilhanesine getirildi. Bu sırada mezarlık görevlileri Alibaba Mezarlığı’nın SİT alanı olduğunu o nedenle defin yapılamayacağını söylemeleri üzerine bir gerginlik yaşandı. Gasilhanede suların da kesildiğini iddia eden öldürülen gencin yakınları, mezarlık görevlileri ile tartıştılar. Bu sırada gasilhanenin suyu açılarak cenaze yıkandı. Öldürülen Korkut’un yakınları Alibaba Mezarlığı’nda defin yaptırmayan görevlilerin cenaze aracı da vermediğini söyledi. Bunun üzerine cenaze daha sonra morg önünde bulunan bir yakınlarının minibüsüne konularak Topbaş Mezarlığı’na getirildi. Cenaze burada aile yakınlarının ağıt ve gözyaşları arasında, Alevi dedesinin dualarının ardından törenle toprağa verildi.

1

HDP’den İçişleri Bakanı Soylu’ya soru önergesi

Kemal Kurkut’un durumunu Meclis’e taşıyan HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması üzerine soru önergesi verdi. “Görgü tanıkları ve basına düşen görüntülere göre vurulmadan da durdurabilecekken neden vuruldu? İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şube yöneticilerinin, görgü tanıklarının beyanları ve basına düşen görüntülerde olayın açık bir infaz olduğu kuşku götürmüyor” diyen Yiğitalp şu soruları yöneltti:

“* Görgü tanıkları, basına düşen görüntüler ve hak örgütlerinin açıklamalarına göre Kurkut vurulmadan da durdurabilecekken neden vuruldu?

* Kurkut’un vurulması açık bir infaz ve kasten insan öldürmek değil mi?

* Diyarbakır Savcılığı olay ile ilgili soruşturma başlattı mı?

* Kurkut’u vuran polis ya da polisler hakkında soruşturma başlatıldı mı? Başlatılmamışsa gerekçesi nedir?

* Malatya Belediyesi tarafından Kurkut’un cenazesi için cenaze aracının ve mezar yerinin verilmemesi suretiyle defin işlemlerinin engellenmesinin yasal ve insani dayanağı nedir?

* Bakanlığınızca Kurkut’un cenazesi için araç ve yer temin etmeyen ailesine zorluk çıkaran belediye görevlileri hakkında soruşturma başlatıldı mı?

* Diyarbakır Valiliği’nce Korkut’un intihar bombacısı olduğu yönünde yapılan açıklama hakkında ayrıca bir soruşturma yürütülecek mi?

* Gelecekte benzer toplumsal etkinlik ve olaylarda polislerin insan hayatını riske sokabilecek refleksler ve tepkiler gerçekleştirmesi ihtimali karşısında her hangi bir önlem almayı düşünüyor musunuz?”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.