Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Macar Hükümeti ünlü üniversiteyi kapatmaya hazırlanıyor

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, bölgenin elit üniversitelerinden biri olan Orta Avrupa Üniversitesi’ni (Central European University) kapatmaya hazırlanıyor.

Alman Der Spiegel dergisinin internet sitesinde yer alan habere göre; Macaristan Hükümeti, Salı günü Yükseköğretim Yasası’nda değişiklikler öngören bir yasa tasarısını meclise taşıdı. Yeni yasa tasarısına göre, Macaristan’daki yabancı kökenli üniversitelerin diploma verme yetkisine sahip olabilmeleri için; Macaristan devleti ve yabancı üniversitenin bağlı olduğu devlet arasında bir anlaşma olması ve yabancı üniversitenin kendi ülkesinde de bir şubesinin olmasını gerekiyor. Tasarıda yer alan şartları Şubat 2018 tarihine kadar karşılayamayan üniversitelerin 2018 güz döneminde öğrenci kabul etmesine izin verilmeyecek.

Avrupa’nın elit üniversiteleri arasında yer alan Orta Avrupa Üniversitesi (CEU) söz konusu şartlardan ikincisini sağlayamıyor. ABD kökenli bir üniversite olan CEU, her ne kadar New York kentinde bir merkeze sahip olsa da, söz konusu kentte eğitim ve  öğretim faaliyetinde bulunmuyor.

Macaristan’da 28 yabancı kökenli üniversite bulunuyor. Tasarıdaki ikinci şartı sağlayamayan tek yabancı kökenli üniversitenin CEU olması, yasa tasarısının doğrudan bu üniversiteyi hedef aldığı şeklinde yorumlandı. Üniversitenin rektörü Michael Ignatieff Çarşamba günü Budapeşte’de konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenledi. “Tasarının özel olarak kendileri için hazırlandığını” söyleyen Ignatieff, “kanunlara aykırı hiçbir şeye imza atmadıklarını, tasarı için hiçbir sebep gösterilmediğini” ve “tasarının akademik özgürlüğe bir saldırı” olduğunu ifade etti.

Macaristan Eğitim Bakanlığı Sekreteri Laszlo Pavlovics ise sadece CEU’nun hedef alındığı iddiasını yalanlayarak, düzenlemenin suistimalleri ve düzensizlikleri engellemek amacını güttüğünü savundu.

Tasarının ardında Macar aşırı sağının ve Orban’ın Soros karşıtlığı var

Tasarının arka planında ise CEU’nun kurucusu ve finansörünün, Macar kökenli ABD’li borsa spekülatörü ve dolar milyarderi George Soros’un olması yatıyor. Başbakan Viktor Orban’ın ve lideri olduğu Fidesz Partisi çevrelerinin Soros karşıtı söylemlerine sık rastlanıyor.  Aynı çevreler, CEU’yu da “Soros’un ileri karakolu olmakla” ve “ aşırı liberal bir tutuma sahip olmakla” suçluyor. Orban da daha önce verdiği bir röportajda, “Soros’u ve onun temsil ettiği değerleri Macaristan’dan kazıyacağını” söylemişti. Orban, George Soros’un kurucusu olduğu Açık Toplum Vakfı’nın yanında Af Örgütü, İnsan Hakları İzleme Örgütü gibi sivil toplum kuruluşlarına karşı hasmane tavrıyla biliniyor.

Açık Toplum Vakfı’nın Avrupa sorumlusu Goran Buldioski yaptığı açıklamada, hükümetin tasarısının, “Macaristan demokrasisinin nasıl adım adım yıkıldığının bir göstergesi olduğunu” ifade etti.

Orta Avrupa Üniversitesi bölgenin elit üniversitelerinden biri

1991 yılında George Soros’un desteğiyle kurulan Orta Avrupa Üniversitesi, Orta ve Güneydoğu Avrupa’daki en iyi üniversitelerinden biri olarak sayılıyor. QS University Ranking sıralamasına Macaristan’dan girebilen tek üniversite olan CEU’nun mezunları arasında şu anki Macaristan Hükümeti’nin birçok üyesi de bulunuyor. CEU ayrıca Macaristan’da önemli bir işveren pozisyonunda bulunuyor.

Litvanya üniversiteye kucak açtı

Öte yandan Orta Avrupa Üniversitesi’ne destek ise Litvanya’dan geldi. Kendisi de bu üniversiteden mezun olan Vilnius kenti Belediye Başkanı Remigijus Simasius, Macaristan’dan kovulması durumunda, üniversiteyi Vilnius’a davet etti. CEU Rektörü Ignatieff’e bir mektup yazan Simasius “Avrupa’nın genç insanları arasındaki dostluk ve işbirliğine Vilnius’ta birlikte katkıda bulunabileceklerini” dile getirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.