Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da merkez sağ ve merkez sol Le Pen karşısında Macron’u destekliyor

Pazar günkü cumhurbaşkanlığı seçimlerinin birinci turunda en çok oyu alan Emmanuel Macron ve Marine Le Pen’in ikinci tura kalmasının yankıları sürüyor. Fransa’nın en büyük iki siyasi kanalı olan merkez sağ Cumhuriyetçiler ile merkez sol Sosyalistler’in saf dışı kalmasının yanı sıra Le Pen’in ve lideri olduğu Ulusal Cephe’nin ilk defa bu kadar yüksek bir oy oranına ulaşması da birçok kişinin tepkisini çekerken hem merkez sağdan hem de merkez soldan birçok isim Macron’a desteğini açıkladı.

Macron: “Fransa siyasetinde yeni bir sayfa açtık”

Birinci tur seçimlerinden sonra Macron ve Le Pen seçmenlere seslendi. ‘En Marche’ (Yürüyüş) hareketinin lideri olan birinci turda oyların yüzde 23.9’unu alan Macron, konuşmasında tüm adaylara teşekkür edip “Üzerime düşen sorumluluğun farkındayım” dedi ve konuşmasına şu sözlerle devam etti:

“Başlattığımız siyasi hareketle bir yıl içinde Fransa’da siyasetin çehresini değiştirdik. Bana oy veren milyonlara teşekkür ediyorum. Fransa’nın birlik olma vakti geldi. Tüm Fransa vatandaşlarına sesleniyorum. Beklentilerinizi biliyorum. Yurtseverler dahil herkesin cumhurbaşkanı olmak istiyorum.”

Aşırı sağcı Ulusal Cephe lideri Le Pen ise sonuçların ‘tarihi olduğunu’ söyledi ve “bu seçim vahşi küreselleşme üzerineydi” dedi. Kendisini ‘Fransız halkının adayı’ olarak nitelendiren Le Pen, “Fransız halkını kibirli elitlerden kurtarmanın zamanı geldi” dedi ve Macron’a Fransa Cumhurbaşkanı Hollande üzerinden yüklendi: “Fransa’nın varlığı tehlikede. Değişim de Hollande’ın mirasçısı ile gelmeyecek”

Le Pen, Ulusal Cephe’nin başkanlığını bıraktı

Öte yandan dün akşam France 2 televizyonuna konuşan Le Pen, “Bu akşamdan itibaren Ulusal Cephe’nin başkanı değilim. Fransa Cumhurbaşkanlığı için adayım” dedi.

Bundan böyle ‘parti yanlısı anlayışın üstünde olacağını’ söyleyen sağcı lider, cumhurbaşkanının Fransa halkını bir araya getirmesi gerektiği yönünde kesin bir kanaate vardıktan sonra böyle bir karar aldığını belirtti.

Hem sağ hem de sol Macron’a destek veriyor

İkinci tur oylamasında aşırı sağcı Le Pen ile yarışacak olan Macron’a hem sağdan hem de soldan birçok kişi destek çağrısında bulundu.

Pazar günü seçim sonuçlarının açıklanmasından hemen sonra Cumhuriyetçiler’in adayı François Fillon yaptığı açıklamayla ikinci turda Macron’u destekleyeceğini söylemişti. Fillon’un yanı sıra merkez sağın önemli isimlerinden Christian Estrosi, Alian Juppé, Fillon’un kampanya danışmanlarından François Baroin, Fillon’un eski sözcüsü Thierry Solère, merkez siyasetin önemli isimlerinden Hervé Morin ve Jean-Louis Borloo’nun yanı sıra merkez sağ siyasi partisi Demokratlar ve Bağımsızlar Birliği’nin başkanı Jean-Christophe Lagarde da ikinci turda Le Pen karşısında Macron’a destek verenler arasında.

Macron’a merkez soldan da birçok kişi desteğini açıkladı. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Başbakan Bernard Cazeneuve, Sosyalist Parti’nin cumhurbaşkanı adayı Benoît Hamon, hükümet sözcüsü Stéphane Le Foll, hükümet üyeleri Marisol Touraine ve Audrey Azoulay, eski başbakan Manuel Valls, Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, Çevre Bakanı Ségolène Royal ve Sosyalist Parti Genel Sekreteri Jean-Christophe Cambadélis, Macron’a desteğini açıklayan isimler arasında.

İkinci turda Le Pen’e destek az

Öte yandan radikal solcu cumhurbaşkanı adayı Jean-Luc Mélenchon henüz ikinci turda herhangi bir aday için destek çağrısında bulunmadı. Mélenchon, birinci turda kendisine oy veren 450 bin seçmenin temayülünü internet üzerinden belirledikten sonra desteğini açıklayacağını Twitter üzerinden duyurdu. Ancak Mélenchon’un kampanya danışmanlarından Clémentine Autain ise açıkça Macron’a desteğini açıklamasa da ikinci turda “aşırı sağla mücadele çağrısında” bulundu.

Birinci turda Hamon’u destekleyen Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo da Macron’u destekleyenler arasında.

Birçok siyasi kesimden aşırı sağcı ve ırkçı Le Pen karşısında merkez adayı Macron için destek çağrısı yapılırken, ikinci turda Le Pen’i destekleyeceğini açıklayan pek isim yok. Le Pen’e oy vereceğini söyleyen kaydadeğer tek isimse, birinci turda Fillon’u destekleyen eski bakan Françoise Hostalier.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.