Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya Başbakanı Merkel: “İncirlik’e alternatif arıyoruz”

Türkiye, bir grup Alman milletvekilinin İncirlik Üssü’nü ziyaret etme talebini geri çevirdi. Almanya Başbakanı Angela Merkel Türkiye’nin bu kararının “hoş olmadığını” söyledi ve “Ürdün İncirlik’e alternatif olabilir” dedi.

İncirlik Üssü’nde görev yapan Alman askerlerini ziyaret etmeyi planlayan, Wolfgang Hellmich başkanlığı yürüttüğü Almanya Federal Meclis Savunma Komisyonu üyelerinin ziyaret talebi Türkiye tarafından reddedildi. Alman Federal Meclisi’nden yapılan yazılı açıklamada ziyaretin Salı günü gerçekleştirilmesinin planlandığı, ancak savunma komisyonu üyelerine halen gereken iznin verilmediği belirtildi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’den bugün konuyla ilgili bir açıklama geldi. Berlin’deki bir toplantıda konuşan Merkel, Türkiye’nin kararını “hoş olmadığını” söyledi. Türkiye’yle, ziyaret için gerekli iznin alınması için müzakerelerin devam ettiğini belirten Merkel, İncirlik yerine alternatif bir üs arayışı içerisinde olduklarını da söyledi. Merkel ayrıca, bu alternatiflerden birinin Ürdün olabileceğini sözlerine ekledi.

Alman savunma komisyonu heyetine izin verilmemesinin ardında; Almanya’nın 15 Temmuz darbe girişimin ardından, bu ülkeden iltica talep eden Türk subaylarının bir kısmına iltica hakkı tanıması olduğu belirtiliyor.

İki ülke arasında geçtiğimiz yıl da benzer bir kriz yaşanmış, İncirlik üssünü ziyaret etmek isteyen bir grup Alman milletvekiline önce ziyaret izni verilmemiş, yapılan müzakerelerin ardından milletvekillerinin izin talebi olumlu karşılanmıştı.

Türkiye ve Almanya arasında son dönemde yaşanan gerilimler nedeniyle, Almanya’da çeşitli siyasi partilerden temsilciler, Almanya’nın İncirlik Üssü’nden çekilmesi gerektiğini savunuyor. İncirlik Üssü’nde 260 Alman askeri görev yapıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.