Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

E-ticarette bir kapanma kararı daha: Markafoni, Türkiye’deki faaliyetlerini durduruyor

Türkiye’nin en büyük e-ticaret platformlarından birisi olan Markafoni, Haziran sonu itibariyle kapanıyor. Şirket kendi internet sitesinde yayımladığı mesajda işletmenin sürdürülebilirliğini sağlayacak oranda kârlılık sağlanamadığı belirtilirken, kapanmaya bu tür bir iş modeli için zorlu ekonomik ortamın sebep olduğunu açıkladı.

Dün akşam şirketin bağlı olduğu ana grup Naspers tarafından aktarılan bilgi, bugün kamuoyuna duyuruldu. Markafoni konuyla ilgili yayımladığı açıklamada “30 Haziran 2017 tarihi itibari ile www.markafoni.com sitemizde yürütmekte olduğumuz faaliyetlerimizse üzülerek son veriyoruz” ifadelerini kullandı.

markafoni açıklama

“Sadece Markafoni özelinde alınan bir karar”

Markafoni’nin yatırımcısı Naspers da konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye’deki yatırımın kapatılması yönündeki kararın sadece Markafoni özelinde olduğunu, bunun da iş modellerinin diğer ülkelere göre farklı oluşundan kaynaklandığını belirtti. Yine aynı açıklamada, Türkiye’nin diğer iş kollarında iyi bir büyüme fırsatı sunduğunu, diğer yatırım ve şirketlerinde (Letgo ve PayU) de büyüme beklediklerini kaydetti.

Kapanışın ana nedeni düşük karlılık

Şirketin faaliyetlerini durdurma kararı almasının arkasındaki gerekçelerin başında düşük karlılık geldiği söyleniyor. Düşük karlılığın nedenleri arasında bir senedir satış grafiğinin azalış trendine girmesi ve 2012’de Tuzla’da 22bin mkapalı alana sahip olan depo yatırımı yapmaları gösteriliyor. Ayrıca, Markafoni’de bir süre önce göreve gelen yeni yönetimin almış olduğu hatalı kararların bu sonu getirdiği iddia ediliyor. Bir diğer iddia ise, şirketin bir süredir satılmaya çalışıldığı ancak alıcı bulunamadığı ve yaşanan bu sürecin Markafoni’yi yıprattığı yönünde.

9 senenin ardından Türkiye’ye veda etti

2008 yılında kurulan Markafoni, giyim, aksesuar, kozmetik, ayakkabı, çanta ve dekorasyon başta olmak üzere pek çok kategoride Türkiye’nin ve dünyanın en ünlü markalarını özel indirimlerle üyelerine sunuyordu. Şirket Türkiye’deki ilk mağazasını geçtiğimiz yılın Aralık ayında açmıştı. Markafoni uzun bir süre, e-ticaret şirketleri arasında lider konumdaydı. Markafoni, 2014 yılında Naspers Grubu’nun sahibi olduğu Güney Afrikalı MIH Allegro BV bünyesine dahil oldu. Şirket halihazırda, 129 ülkede faaliyet gösteren, dünyanın en önemli medya ve e-ticaret markalarını bünyesinde bulunduran Naspers Grubu’nun çatısı altında yer alıyor.

E-ticaret hacmi büyüyor ama kapanan şirketler de artıyor

Türkiye’de e-ticaret 2015 yılında 24.7 milyar liralık ekonomi yaratırken bu sayı 2016’da 30 milyar lirayı aştı. 2017’de sektörün yüzde 30’luk bir büyüme hedefi ve bunun sonucunda 50 milyar liralık bir ticaret hacmi hedefi var. Bu veri Türkiye’de e-ticaret ile yapılan harcamaların perakende sektörünün yüzde 2’sine tekabül ettiğini gösteriyor. Söz konusu oranı diğer ülkelerle kıyasladığımızda, Türkiye’nin bu alanda alacağı çok yolun olduğunu gösteriyor. (İngiltere’de yüzde 12.6, Çin’de yüzde 9.7, ABD’de yüzde 9.2, Almanya’da yüzde 9.2, Japonya’da yüzde 7.2, Polonya’da yüzde 6.8, Fransa’da yüzde 6.8, Brezilya’da yüzde 4.1, Rusya’da yüzde 3.8, İspanya’da yüzde 3.3 ve İtalya’da yüzde 2.6)

Bu önemli artışa rağmen kapanan irili ufaklı birçok e-ticaret firması bulunmakta. Buna son örneklerden biri de Tazadirekt.com’du. Hasan Aslanoba’nın kurucusu olduğu e-ticaret girişimi bu sene Şubat ayı içerisinde kapanma kararı almıştı. Bir diğer örnek ise Almanya merkezli Otto Gurubu’nun Türkiye’de kurduğu Limango.com’du. Şirket Mart 2015’de faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı. Söz konusu iki şirkete ek olarak, Evimister.com, Kliksa.com, Weblebi.com, Bonubon.com, Gamoba.com, Vipdukkan.com ve Pabbuc.com da kapanan diğer e-ticaret şirketleri.

E-ticarette cironun önemli ölçüde artmasına rağmen sektöre giren şirket sayısındaki artış ve buna ek olarak talebin beklenildiği kadar yükselmemesi (bunun nedenleri alım gücünün düşmesi, dövizdeki yükseliş ve siyasi koşulların da neden olduğu gelecek kaygısı) sektördeki şirketleri zor durumda bırakıyor. Buna bir de yanlış yatırım kararlarını eklediğimiz sözünü ettiğimiz şirketlerin ayakta kalması mümkün olmuyor.

 

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.