Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AMB Başkanı Draghi: “Deflasyon riski ortadan kalktı”

Avrupa Merkez Bankası (AMB) bugün gerçekleştirdiği Haziran toplantısında faiz oranlarını ve varlık alım programını değiştirmediğini açıkladı. Böylelikle politika faizi sıfırda, mevduat faizi yüzde eksi 0,40’ta ve marjinal fonlama faizi de yüzde 0,25’te kalmış oldu. Açıklamanın detayında faiz oranlarının bir süre daha mevcut seviyelerde kalacağı ifade edildi.

Açıklamada, faiz oranlarının bir süre daha şu anki seviyelerde kalacağı belirtildi. Bu açıklamanın diğerlerinden en önemli farkı “faiz oranlarının daha fazla düşebileceğini” ibaresini kullanılması oldu. Bir önceki açıklamada “faiz oranları bir süre daha bu seviyelerde veya daha düşük seviyelerde kalabilir” ifadesine yer verilmişti. Ayrıca, varlık alım programının, 2017 sonuna kadar aylık 60 milyar euro seviyesinde devam edeceği, programın gerekmesi halinde daha da uzatılabileceği belirtildi.

Söz konusu açıklamanın ardından basın toplantısı gerçekleştiren Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, yıl sonuna kadar varlık alımlarının devam edeceğini ve faiz oranlarının mevcut seviyelerde uzun süre kalacağını söyledi. Ayrıca, “Büyümeye yönelik risk değerlendirmesi ‘dengeli’ye yükseltildi” sözleriyle büyümeye yönelik risklerin dengeli olduğunun altını çizdi. Draghi ekonomide olası bir kötüleşme durumunda varlık alımlarının uzatılabileceğini ifade ettikten sonra 2018 ve 2019 ile ilgili büyüme ve enflasyon tahminlerini paylaştı.

“Bu yıl %1,9, gelecek yıl ise %1,8 büyümeyi bekliyoruz. 2019’da ise %1,7’lik bir büyüme öngörümüz var. (…) 2017, 2018 ve 2019 enflasyon tahminlerimizi düşük petrol fiyatları nedeniyle düşürdük. Bu yıl TÜFE’nin %1,5, 2018’de %1,3, 2019’da %1,6 olmasını bekliyoruz. (…) Deflasyon riski ortadan kalktı. Bu yüzden faizlerin düşürülebileceği ifadesini çıkardık.”

Açıklamanın ardından euro/dolar paritesi dünkü kapanışa göre %0,40 düşerek 1,1220 seviyelerinden işlem görüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.