Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Toprağın Kralı’ndan 10. Roland Garros zaferi

Roland Garros tek erkekler finalinde Stan Wawrinka’yı 6-2, 6-3 ve 6-1’lik setlerle yenen Rafael Nadal kariyerinde 10. kez Roland Garros şampiyonluğuna ulaştı.

Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen toprak kort turnuvasının tek erkekler finalinde, dünya 3 numarası Stan Wawrinka ile 4. basamakta yer alan Rafael Nadal karşı karşıya geldi.

İspanyol tenisçi, 2 saat 5 dakika süren müsabakada Wawrinka’yı 6-2, 6-3 ve 6-1’lik setler sonucunda 3-0 yenerek açık dönemde bir grand slam turnuvasında 10 kez şampiyonluğa ulaşan ilk tenisçi oldu. 31 yaşındaki Nadal, Fransa Açık’ı set kaybetmeden rakiplerine sadece 35 oyun vererek kazandı.

Futbol yerine tenis, Barcelona yerine Madrid

Toprak kortta tartışılmaz şekilde krallığını ilan eden sporcu henüz dört yaşındayken raketi eline aldı. Uzun yıllar tenis ve futbolu birlikte götüren Nadal, 12 yaşına geldiğinde ikisi arasında bir seçim yapmak zorunda kaldı. Amcası ve onun her zaman yol gösterici olan Migel Angel Nadal, eski bir profesyonel futbolcuydu. Kariyerinde Barcelona forması giymiş ve beş kez La Liga şampiyonu olmuştu.

Amcasıyla olan ilişkisi ona futbolu seçtirebilirdi ama o tenisi seçti. Üstelik futbola olan ilgisini hiçbir zaman kaybetmeyecek ve Barcelona yerine sıkı bir Real Madrid taraftarı olacaktı. Hatta geçtiğimiz şubat ayında verdiği bir röportajda, Real Madrid’de başkanlık yapmak isteyip istemediği şeklindeki bir soruya, “Bunu tabii ki isterim. Neden olmasın.” cevabını verdi.

İspanyol tenisçilerin genelinin olduğu gibi toprak kortta yeteneğiyle ön plana çıktı. 2014’te Miami’de Roger Federer’i yenmeyi başardı. Ancak onu asıl dünya gündemine getiren olay 2005 yılında henüz 18 yaşında Roland Garros’ta aldığı ilk şampiyonluktu.

Efsane Wibledon zaferi

Nadal ilk şampiyonluğunun ardından 2008’de Roland Garros zaferi sayısını dörde çıkarmıştı bile. Herkes onun toprak tarihinin en iyisi olup olmadığını tartışırken o başka bir sürprize hazırlanıyordu. Aynı yıl Wibledon finalinde Roger Federer’le karşı karşıya geldi. Maç tam 4 saat 48 dakika sürdü. Tenis tarihinin en unutulmaz maçlarından birinin ardından kürsüye şampiyon olarak çıkan İspanyol tenişçiydi.

Nadal bu galibiyetle Roland Garros – Wimbledon dublesi yapan tarihteki üçüncü oyuncu olup, iki ay sonra da dünya klasmanında bir numaraya yükseldi.

https://www.youtube.com/watch?v=ucM5kKBWhs4

Roger Federer’in gözyaşları

Bir yıl sonra artık tenis tarihinin en büyük rekabetlerinden biri haline gelen Fereder-Nadal mücadelesinde yine unutulmayacak bir maç yaşandı. Avustralya Açık finalinde karşı karşıya gelen ikili bir kez daha beş set boyunca savaştı. Kazanan yine Nadal oldu. Kupa seramonisinde Federer’in göz yaşlarına engel olamaması, Nadal’ın onu teselli etmesi spor tarihinin en duygusal anlarından biri haline dönüştü.

Nadal ertesi yıl da Amerika Açık’ta şampiyon olarak Grand Slam koleksiyonunu tamamladı ve dört farklı Grand Slam’i kazanan tarihteki yedinci oyuncu oldu.

2012 yılında bir kez daha Rolan Garros’u kazanan Nadal, sonrasında dizinden bir sakatlık geçirdi ve kortlara yedi ay veda etti. Bu döneme ilişkin hakkında doping iddiaları da çıksa hiçbir zaman yasaklı madde kullandığı ispatlanamadı.

Bu sakatlığının ardından kortlara geri döndü. Kupalar kazanmaya devam etti ancak performansı hep dalgalanmalar gösterdi. Ancak İspanyol tenisçi 2017 yılında eski dominant formuna dönmüş gözüküyor. Önce Avustralya Açık’ta Federer’e karşı nostaljik bir final oynamayı başaran Nadal daha sonra monte Carlo, Barcelona ve Paris’te zafere ulaştı. 2017 Roland Garros’ta ise olağanüstü bir performans yakalayarak hiç set vermeden bir kez daha turnuvayı domine etti ve onuncu kez aynı kupaya sahip oldu.

Nadal’ın Roland Garros’taki 10 zafer anını buradan izleyebilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.