Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İhraç edilen polisler ve askeri öğrenciler askere alınacak

691 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Askerlik Kanunu’na bir madde eklenerek terör örgütleriyle iltisakı veya irtibatı bulunan kişilerin askere alınmalarına olanak sağlandı. Madde özellikle FETÖ ve ihraç edilen polisler üzerinden tartışılsa da daha geniş ve kapsamlı bir değişiklik.

Dün çıkarılan 14 maddelik yeni KHK ile Askerlik Kanunu’nda düzenlemeye gidildi. Kanuna eklenen maddede “Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olan ve askerliğe elverişli oldukları anlaşılan yükümlülerden, yoklama kaçağı ve bakayalar dahil, kanunda yazılı geçerli mazereti olmayanlar, Milli Savunma Bakanlığınca belirlenecek celp ve sevk esaslarına göre silah altına alınacaklar.” denildi.

Bu kararın esas olarak darbe girişimi sonrası emniyette 10 yılın altında görev yapmış ve ihraç edilmiş polisleri kapsayacağı düşünülüyor. Çünkü emniyette 10 yıl ve üstü görev yapan polisler askerlikten muaf tutuluyor.

Darbe girişimi sonrası KHK’lar ile Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı 25.683 kişi ihraç edildi. Emniyet, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan (33955) sonra en fazla ihracın olduğu kurum. Bu sebeple düzenleme, FETÖ ile irtibatı bulunduğu için kurumdan ihraç edilen polisler için daha fazla önem taşıyor.

Ancak eklenen KHK maddesinde FETÖ ifadesi yer almadığı için herhangi bir terör örgütüne mensubiyeti veya irtibatı bulunan; Milli Güvenlik Kurulunca bu yönde karar verilen biri de aynı şekilde askere alınabilir. Ayrıca bu kişilerin askerliklerini silahlı veya silahsız yapması da Türk Silahlı Kuvvetleri’nin talebi üzerine belirlenir.

Askeri öğrencileri de kapsıyor

Düzenleme genel olarak FETÖ’den ihraç edilmiş polisler üzerinden tartışılsa da öğrenciliği devam eden veya uluslararası öğrenci programlarından birine (Ör: Erasmus) dahil olan bir öğrenci, terör örgütüyle iltisaklı olduğu karar verildiği takdirde askere alınacak.

15 Temmuz sonrası en çok ihracın yaşandığı yerlerden biri de harp okulları. Dün çıkarılan KHK ile harp okulları, GATA ve astsubay meslek yüksekokullarından ihraç edilen ve rütbe almamış askeri okul öğrencileri için de bu yönde karar verilebilecek.

Askeri Kanunu’nun 13. maddesine göre harp okullarında okuyan askeri öğrencilerin okudukları sürenin üçte biri muvazzaflık hizmetinden sayılıyor. Yani bir askeri okul öğrencisi 18 aydan fazla öğrenim görmüş olursa 6 aylık askeri görevini yapmak zorunda kalmıyordu. Bu öğrencilerin askere alınıp alınmayacağı daha önce de tartışma konusu olmuş ancak karara bağlanmamıştı. Bu KHK ile bu belirsizlik ortadan kalkmış oldu.

Dün yayımlanan yeni KHK ile ayrıca uçuş emniyetini etkileyecek şekilde yapılacak veya kaldırılacak yapılara dair bilgiler artık Harita Genel Komutanlığına gönderilecek. Bununla olası kazaların önüne geçilmesi planlanıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.