Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gaziantep’te sporu “inşa eden” Kamil Ocak’ın ismi şehirden siliniyor

3 Haziran itibariyle sona eren Spor Toto Süper Lig Turgay Şeren sezonunda küme düşen takımlar Çaykur Rizespor, Gaziantepspor ve Adanaspor oldu. Bu üç kulübün içinde 27 sezon boyunca en üst ligde mücadele eden Gaziantepspor’un düşüşü spor kamuoyu açısından çok daha dikkat çekiciydi.

Sezonun ikinci yarısı itibariyle 43 yıldır kullandığı Kâmil Ocak Stadyumu’ndan ayrılan kırmızı-siyahlı ekip, maçlarını yeni yapılan Gaziantep Stadyumu’nda oynamaya başladı. Ancak bu yeni stadyumda oynadığı maçlardan lig sonuncusu Adanaspor’u 1-0 yendiği mücadelenin dışında hiçbirinden galibiyet çıkaramadı. Yani Gaziantep Stadyumu, Gaziantepspor’a uğurlu gelmedi. Bir başka görüşe göreyse Kâmil Ocak’a gösterilmeyen vefa kulübün ligden düşüşünde “ilahi adalet”ti.

2016-05-21 03.01.36_1479841758181 (3)

Yeni stadyuma verilen/verilmeyen isimler

15 Ocak 2017’de oynanan Gaziantepspor – Antalyaspor mücadelesiyle kapılarını taraftara açan Gaziantep Stadyumu’na verilen ilk isim Gaziantep Arena oldu. Şehir ve kulüp için büyük önem teşkil eden Kâmil Ocak isminin yeni stadyumda kullanılmaması hem taraftarlar hem de Ocak ailesi tarafından tepkiyle karşılandı. Tepkileri kulak ardı eden Gaziantepspor yönetimi stadyumun ismiyle ilgili sponsorluk görüşmelerine başladı. Kulüpten resmi bir açıklama gelmese de Gaziantep yerel basınından Olay Medya’da yer alan “Stadın ismi konuldu; Kalyon Arena” isimli haberde dönemin Gaziantepspor Teknik Direktörü Bülent Uygun, stadyumun ismini Kalyon Arena olarak açıkladı. Ancak bu haberden bir ay sonra, Bülent Uygun’un açıklamasında bolca teşekkür ettiği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “arena” isminin stadyumlardan kaldırılacağını açıkladı. Böylece Gaziantep Arena’ya Gaziantep Stadyumu mu, Kalyon Stadyumu mu yoksa bambaşka bir isim mi verileceği tartışılmaya devam ediyor. Fakat diğer yandan da Kamil Ocak’ın ailesi ve Gaziantepspor’un içinden farklı gruplar stadyuma Kâmil Ocak’ın şehre verdiklerinin karşılığı olarak onun isminin verilmesi gerektiğini savunuyorlar. Peki Kâmil Ocak kim ve neden stadyuma onun isminin verilmesi gerektiğini savunan insanlar var?

8fv9sd8n

Olimpik Spor Bakanı

19 Şubat 1914’te Gaziantep’te doğan Kâmil Ocak ilköğretimini bu şehirde tamamladıktan sonra 1930lu yılların başında Robert Koleji’ne kabul edildi. Burada basketbol oyunuyla tanışan Ocak, uzun yıllar Robert Koleji Basketbol Takımı’nın formasını giydikten sonra Galatasaray’a transfer olup, sarı-kırmızılı formayla şampiyonluklar kazandı. 1936’da Berlin’de düzenlenen 11. Olimpiyat Oyunları’nda kurulan ilk Türk Milli Basketbol Takımı’nın formasını terleten oyuncular arasındaydı. 1941 yılında siyasete atıldı, 1955’te Gaziantep Belediye Başkanı, 1965’te Adalet Partisi’nden Gaziantep milletvekili seçildi. Milletvekilliği görevini üstlendiği tarihten ölümüne kadar olan süreçte Spordan Sorumlu Devlet Bakanı olarak ülkenin dört bir yanına spor tesisleri inşa edilmesini sağladı.

Kâmil Ocak milli takımla Berlin'de
Kâmil Ocak milli takımla Berlin’de

 

Türkiye tarihinin ilk Milli Basketbol Takımı 11. Olimpiyat Oyunları için Berlin'de. (Sol başta Kâmil Ocak)
Türkiye tarihinin ilk Milli Basketbol Takımı, 11. Olimpiyat Oyunları için Berlin’de (Sol başta Kâmil Ocak)

Futbola büyük yatırım

Olimpik bir basketbol oyuncusu olan Ocak, futbolun dünya çapındaki etkilerini fark ederek yatırım yapılması gereken asıl alanın bu olduğuna karar verdi. Anadolu’nun birçok şehrinde futbol takımları kurulmasına ve bu takımların yer alacağı liglerin oluşturulmasına öncülük etti. Futbolun daha verimli oynanması için toz ve çamurdan kurtulması gerektiğini savunan Kâmil Ocak, Avrupa’daki çim sahaları inceleterek benzerlerinin nasıl meydana getirileceğini araştırdı. Araştırmalar sonrası belediyelerden geniş araziler kiralanarak buralarda çim yetiştirildi. Bloklar hâlinde kesilen çimler stadyumlara taşınarak daha iyi futbol zeminleri yaratıldı.

Gaziantep'teki kapalı spor salonunun açılışı
Gaziantep’teki kapalı spor salonunun açılışı

Ülke çapında spor alanındaki bu tesisleşmeden kendi memleketi Gaziantep’in de faydalanmasını isteyen Ocak, şehre bir kapalı spor salonu bir de stadyum inşa edilmesini sağladı. Spor salonunun açılışına katılsa da stadyumun inşasının bitimine ömrü yetmeyen Ocak, 21 Mayıs 1969’da vefat etti. 1974 yılında açılışı yapılan stadyuma Gaziantep halkının talebiyle Kâmil Ocak adı verildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.