Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kolombiya’da barışın ardından çiftçiler ekonomik açıdan zor durumda

Kolombiya’da hükûmet ile FARC (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri) arasında yıllarca süren savaşın ardından yapılan barış, Kolombiyalı çiftçileri ekonomik olarak yeni yollar bulmaya itiyor.

New York Times’tan Nicholas Casey’nin haberine göre,  hükûmet ve FARC örgütü arasında geçtiğimiz yılın sonunda yapılan ve tarihin en uzun iç savaşlarından birini bitiren ateşkes sonrası örgüt, hükümetle işbirliği yaparak halkı yasadışı bitki üretiminden vazgeçirmeye çalışıyor. Ancak bu işten kazanılan paranın cazibesi ise Kolombiya’nın kırsal yerlerinde yaşayan halkı hâlâ çekiyor. Kolombiya’nın Los Rios köyü sakinlerinden Tupaz, barışın olmasını sevinçle karşıladıklarını ama bunun kokainin hammaddesi olan koka bitkisinin üretimine son vereceğini düşünmediklerini söylüyor. 32 ailenin bulunduğu Los Rios köyü sakinleri, yasadışı ürün yetiştirme suçu ile yoksulluk arasında seçim yapmak zorunda olduklarını vurguluyorlar. Öte yandan köylülerin hükümete yönelik talepleri arasında elektrik, yol ve hastane gibi hizmetleri karşılaması da var.

Hükümet ise bu barışı, yasadışı uyuşturucu ticaretine son vermede büyük bir fırsat olarak görüyor. Başkan Yardımcısı Óscar Naranjo, FARC ile savaşın bitmesinin gelecek için harika bir fırsat olduğunu ifade ediyor. Naranjo, aynı zamanda ömrü FARC ile savaşarak geçen emekli bir general. Hükümet tarafından yapılan düzenleme, ilk etapta 50 bin aileye aylık 325 dolarlık bir teşvik primi ödemeyi, koka yerine palmiye ağacı gibi diğer ürünlerin nasıl yetiştirileceği ile ilgili eğitimleri  içeriyor. Naranja, konuyla ilgili açıklamasında “herkesin buna razı olmayacağının farkında olduklarını ve bunu bizzat devlet eliyle ortadan kaldıracaklarını” da sözlerine ekledi.

Hükümet bu tür caydırma politikalarını daha önce denemiş ve başarısız olmuştu. Bunlardan akılda kalanlar ise 2000’lerin başında koka üretimini bırakmaları için halka inek dağıtılması ve vanilya üretimi planıydı. Yakın zamanda ise kakao üretimi teşvik edilmişti fakat kakao ağacının ilaçlamasında kullanılan bazı maddelerin kansere yol açtığı ortaya çıkınca bu teşvik planından da vazgeçilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.