Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

DİSK: OHAL Komisyonu her dosyaya 5 dakika baksa inceleme 5 yıl sürecek

 

DİSK OHAL’in birinci yılında yayınladığı raporda, 112.863 kamu çalışanının bir yıl içerisinde ihraç edildiğini, bunun Cumhuriyet tarihinin en büyük tasfiye girişimi olduğunu açıkladı. OHAL komisyonunun çalışamaz olduğunun belirtildiği raporda, çalışma hakkının ve anayasanın açıkça ihlal edildiği vurgulandı.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko OHAL’in birinci yılı sebebiyle hazırlanan raporu açıkladı. Raporda OHAL’in kötüye kullanılmış ve anayasaya açık ihlal teşkil eden yönleri örneklendirilirken, hukuksal tüm sınırların aşıldığı belirtildi.

Rapora göre kamudan yaşanan ihraçların en çoğu Milli Eğitim Bakanlığı’nda (33.230) yaşandı. İçişleri Bakanlığı ihracın en çok yaşandığı ikinci kurum olurken (31.107) çalışma izni iptal edilenlerle birlikte kamudan ihraç edilenlerin sayısı 135.337.

tablo1

 

 

Bir yıl boyunca 26 KHK yayınlandı; 2.433 kurum, 147 TV, radyo, gazete, 1.129 dernek, 19 sendika kapatıldı, 169.013 kişi hakkında adli işlem yapıldı, 50.510 kişi tutuklandı.

 

tablo2

 

Raporda OHAL süresi boyunca KHK ile alakasız düzenlemelerin de yapıldığı belirtildi. Buna örnek olarak da İşsizlik Sigortası Kanunu, kış lastiği düzenlemesi, evlilik programlarının yasaklanması, sendikalar ve toplu sözleşme kanunu, yükseköğretim kanunu gibi düzenlemeler gösterildi.

OHAL döneminde en yaygın ihlal edilen hakkın çalışma hakkı olduğu belirtildi ve 2017 yılında 5 grevin yasaklandığı, DİSK üyesi işçilerin işlerinden atıldığı açıklandı. Verilen sayıya göre grev yasaklarından etkilenen işçi sayısı 23.874.

 

tablo3

 

Çıkarılan KHK’lar ile akademisyenlerin tasfiyesi en çok tartışılan konulardan biri. KHK kapsamında 372 barış imzacısı akademisyen üniversitelerden ihraç edildi, 76’sı işten çıkarıldı, 25’i istifaya zorlandı, 101’i görevden uzaklaştırıldı, 70’i gözaltına alındı ve 4’ü de tutuklandı.

 

 

tablo4

Raporda ayrıca OHAL Komisyonu’nun asıl işlevinin adil ve etkin yargılama yolunu kapatmak olduğu vurgulandı, komisyona gelecek 110.000 başvurunun yılda 250 gün ve günde ortalama 8 saat çalışılması durumunda incelemelerin yıllar boyunca süreceği gösterildi. Her dosyaya 5 dakika ayrıldığında dahi başvuruların sonuçlanması için 5 yıl gerekli. İncelemelerin 1 yıl içinde bitmesi için her dosyaya 65 saniye bakılması şart.

 

 rapor5

 

Tüm bu verilerin ışığında DİSK adına yapılan açıklamada OHAL’in hukuka ve emeğe zararlı olup, kaldırılması gerektiği açıklandı. Raporun tamamını incelemek için tıklayınız. 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.