Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’li Müslümanlar “endişeli”

ABD’de PEW Araştırma Merkezi’nin ABD’de yaşayan Müslümanlarla ve diğer dinlere mensup kişilerle yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre, ABD’li Müslümanlar toplum içindeki yerlerinden endişeli ancak “Amerikan Rüyası”na hâlâ inanıyorlar.

PEW’in araştırmasına katılan ABD’li Müslümanların %75’i “toplum içinde ayrımcılığa uğradığını” düşünürken, %68’i Donald Trump hakkında “endişe” duyuyor. ABD’de yaşayan Müslüman kesimleri temsilen 1001 kişi ile yapılan çalışmaya katılanların %62’si “ABD’lilerin, Müslümanları toplumun bir parçası olarak görmediğini” düşünüyor. Önceki yıllara göre ABD’de Müslüman olmanın daha zor olduğunu düşünenlerin oranı %50 iken,  katılımcıların %44’ü bir şeylerin değişmediğini belirtmiş.

PF_2017.06.26_muslimamericans-00-13

Donald Trump’ın seçildiği ilk günlerdeki söylemleri, özellikle ABD’li Müslümanlar üzerinde büyük bir endişe yaratmıştı. Trump ve seçmenlerinin, Müslümanları ABD toplumunun bir parçası olarak görmedikleri düşünülüyor. Geçen yıla oranla uğradıkları ayrımcılığın artmış olduğunu, ve ABD’de Müslüman olmanın daha zor olduğunu söylüyorlar.

PEW anketine katılan ABD’li Müslümanların %50’sinden fazlası “fiziksel ya da sözel ayrımcılığa maruz kaldıklarını” bildirmişler. Ayrıca Müslüman kadınlar, erkeklere göre daha da fazla endişe duyuyor.

Anket sonuçlarına göre, ABD’li Müslümanlar, Donald Trump yönetiminin Bush yönetiminden daha kötü bir halde olduğunu düşünüyor. Obama yönetimiyse “Müslümanlara karşı pozitif ve barışçıl yönelimi” sebebiyle daha iyi bulunuyor. Ankete katılanların %74’ü Trump’ın Müslümanlara yaklaşımının düşmanca olduğunu, %65’i Trump’ı onaylamadıklarını açıklamış.

PF_2017.06.26_muslimamericans-00-11

Yapılan araştırmaya göre, bütün bu endişeye rağmen ABD’li Müslümanların büyük bir çoğunluğu (%92) ABD’li olmaktan gurur duyduklarını, %89’u ise “hem Müslüman hem de ABD’li olmaktan gurur duyduklarını” belirtmişler. Müslümanlar, “ülkenin gidişatından memnuniyetsizliklerini” belirttikleri gibi, “çok çalışmanın getireceği başarı ve huzura inandıklarını” söylemişler. ABD’li Müslümanların “Amerikan Rüyası” olarak adlandırılan gelecek beklentisine olan inançları ise sarsılmamış.

PEW raporunun tamamına ise buradan adresinden ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.