Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Oyuncu ve yazar Sam Shepard yaşamını yitirdi

Amerikan tiyatro ve sinemasının önemli isimlerinden, aktör ve yazar Sam Shepard 73 yaşında yaşamını yitirdi

Ailesi uzun süredir Lou Gehrig hastalığı olarak bilinen ALS hastalığı ile mücadele eden Shepard’ın geçtiğimiz salı günü Kentucky’deki evinde hayatını kaybettiğini duyurdu.

‘Buried Child’ isimli oyunu ile 1979 yılında Pulitzer ödülüne layık görülen sanatçı The Right Stuff filmindeki rolü ile Oscar’a da aday gösterilmişti.

Modern Amerikan tiyatrosunun önemli isimlerinden, oyuncu, oyun yazarı, TV ve sinema yönetmeni Sam Shepard 1943’de doğmuş, 19 yaşında New York’un Off-Off-Broadway tiyatrolarında oyun yazmaya başlamış. Sinemayla da ilgilenmiş, Me and My Brother (1968) ve  Zabriskie Point (1970) filmlerinin yazımına katkıda bulunmuş. Paris.Texas’ın senaryosunu yazmış (1984), 1985’de ise kendi oyunu Full for Love’ı Robert Altman için senaryolaştırmış ve başrolünü üstlenmiş.

Paris.Texas’dan 20 yıl sonra senaryosunu yazdığı Don’t Come Knocking’de  başrolü oynarken yine yönetmen Wim Wenders ile çalışmış.

1978’de efsane yönetmen Terrence Malick’in Days of Heaven filmi ile başlamış olduğu sinema oyunculuğunu başarı ile sürdüren Shepard 1967 ilâ 2007 arasında, bir çok oyun senaryosuna imza attı.

ALS HASTALIĞI NEDİR?

Amiyotrofik lateral skleroz kas erimesini ve omurilikte harabiyeti anlatan bir tıbbi terimdir. Tüm dünyada görülen bir hastalık olan ALS, Amerika’da ünlü beyzbolcu olan Lou Gehrig adıyla, İngiltere’de ise Motor Nöron Hastalığı (MND) olarak anılıyor. Yurdumuzda ünlü bir futbolcu olan eski Galatasaraylı ve Fenerbahçeli Sedat’ın Hastalığı olarak tanınıyor.

ALS ilk kez ne zaman tanımlandı?

ALS ilk kez 1869 yılında alanında öncü bir nörolog olan Fransız Jean-Martin Charcot tarafından tanımlandı. Bu nedenle, hastalık ilk zamanlar Charcot Hastalığı olarak adlandırılmıştı.

Belirtileri nelerdir?

Başlangıç belirtileri her hastada aynı olmaz.

Genellikle bir kolda ya da bacakta güçsüzlük ya da incelme, hastanın fark ettiği ilk belirti olur. Örneğin, kalem tutmak, düğme iliklemek, çanta taşımak zorlaşır; ya da hasta yürürken tökezler.

Bazı hastalarda ise hastalık, konuşma veya yutma güçlüğü şeklinde başlar. Hastanın kendisi ya da yakınları peltek, genizden konuşma fark eder.

Kaslarda seyirme, ağrı ve kramplar bu belirtilere eşlik edebilir.

Kontrol edilemeyen ağlama ve gülmeler olabilir.

Kaynak: als.org.tr

Sam Shepard bir dönem oyuncu Jessica Lange ile evliydi.
Sam Shepard bir dönem oyuncu Jessica Lange ile evliydi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.