Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Küresel iklim değişikliği çiftçiler arasında intiharı arttırıyor!

Küresel İklim değişikliği sadece iklimsel felaketlere neden olmuyor. Kaliforniya Berkeley Üniversitesi’nden bir bilim insanının yaptığı araştırmaya göre iklim değişikliği intiharların artmasına da sebep oluyor.

Dünyada intihar vakalarının beşte biri Hindistan’da meydana geliyor. ABD’de Berkeley Üniversitesi’nde Tarım ve Kaynaklar Ekonomisi bölümünde çalışan bilim insanı Tamma A Carleton, Hindistan’da intiharları ve bu intiharların iklim ile ilgisini araştırmış ve ortaya iklim değişikliğinin intiharları arttırdığı ortaya çıkmış.

droughtfarmers1

Carleton’un 47 yıllık meteoroloji kayıtları ile intihar vakalarını inceleyerek hazırladığı çalışmaya göre son 30 yılda iklim değişikliğine bağlı sıcaklık artışları dünyanın en kalabalık ülkelerinden biri olan Hindistan’da 59.000 kişinin intiharına sebep olmuş.

Araştırmanın sonuçlarına göre 20 dereceyi geçen hava sıcaklıklarında günlük her 1 derecelik artış ile ortalama 70 kişi intihara yönelmiş. Bu eğilim Hindistan’ın tarım ürünlerinin büyüdüğü sezonda ve ürünler sıcak ile kavrulup yokolduğu döneme denk geliyor.

Hindistan’da en büyük kuraklığın yaşandığı 2015 yılında 12,602 çiftçi yaşamına son verirken, bu yıl kuraklığın en çok vurduğu Maharashtra bölgesinde sadece bu yılın ilk 4 ayında 852 çiftçi intiharı seçmiş. 1995 yılından bu yana Hindistan genelinde 300.000 çiftçi ve tarım çalışanı iklim değişikliği sonucu içine düştükleri mali ve manevi bunalımdan kurtulmak için yaşamını sonlandırmış.

Ekinlerin yok olması sonucu intihar eden çiftçilere yardım etmeye çalışan Hindistan hükümeti  bir sigorta fonu oluştursa da intiharların artmasına engel olamıyor.

İntihar ve kuraklık konusunda Avustralya’da 1970 ile 2007 arasındaki intiharları ve hava sıcaklıklarını inceleyerek yapılan başka bir araştırmaya göre, söz konusu kuraklık dönemlerinde Avustralya’da intiharlar en az yüzde 15 artış göstermiş.

Tamma A Carleton’un araştırmasının tamamına http://www.pnas.org/content/early/2017/07/25/1701354114 linkinden ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.