Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kuantum uzmanı Alexander Lvovsky: “Kuantum bilgisayarlar üretici değil yok edici olacak”

Dünyanın önde gelen Kuantum uzmanları geçtiğimiz ay Rusya’nın başkenti Moskova’da Uluslararası Kuantum Teknolojisi Konferansı’nda bir araya geldi. Konferansın öne çıkan başlıklarından biri olan kuantum bilgisayarlarıydı.

Rusya Kuantum Merkezi Kuantum Optiği Grubu Lideri ve Kanada Calgary Üniversitesi Fizik bölümü öğretim üyesi Alexander Lvovsky, kuantum bilgisayarlarının yaratıcı değil yokedici olabileceğini savundu.

Rusya Kuantum Merkezi Kuantum Optiği Grubu Lideri ve Kanada Calgary Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Alexander Lvovsky,
Rusya Kuantum Merkezi Kuantum Optiği Grubu Lideri ve Kanada Calgary Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Alexander Lvovsky,

Bugün dünya üzerinde kullanılan internet ve benzeri bağlantı yollarının tamamı günümüz için gelişmiş şifreleme yöntemleri ile çalışıyor. Sağlıktan, finansa, güvenlikten eğitime kadar her alanda bir yerden bir yere aktarılan veya saklanan tüm veriler farklı şifreleme sistemleri ile korunuyor.

Lvovsky kuantum bilgisayarlarının bu şifreleme sisteminin sonunu getirebileceğini söylüyor. Bu şifreleme sistemleri kırıldığı takdirde kuantum bilgisayarlar ile bugüne kadar korunan bir çok önemli, kişisel ve gizli veri kötü amaçlı kişilerin ellerine geçebilecek.

futurism.com internet sitesinde Patrick Caughill’in  haberine göre kuantum bilgisayarlarının çalışma mantığı ve şekli günümüz teknolojisi ile üretilmiş tüm şifreleme sistemlerini kolayca kırabilir, çünkü şifreleme için kullanılan algoritmalar kuantum teknolojisi karşısında oldukça basit kalıyor.

Alexander Lvovsky kuantum bilgisayarlarının tehlikeli olabileceğini düşünen tek bilim insanı değil, Münih Maximillian Üniversitesi fizik profesörlerinden Wenjamin Rosenfeld de ‘kuantum bilgisayarını herhangi bir bilgisayar olarak düşünmek yeterli değil, ve bu algı kısa sürede değişecek ‘diyor.

Bugün bilişimde şifreleme için kullanılan algoritmaları kırabileceği bilinen şimdilik sadece 2 algoritma var; kuantum bilgisayarlarının bir veri bankasını taramasına izin veren bir kuantum algoritması ve bir de Shor Algoritması.

Konferans sırasında, Rusya Kuantum Merkezi’nin kurucusu ve Harvard Üniversitesi’ndeki Kuantum Optiği Laboratuvarı başkanı Mikhail Lukin 51 qubitlik bir kuantum bilgisayarını başarıyla inşa ettiğini ve bunu Shor Algoritması ile birlikte kullanacağını duyurdu. 

Rusya Kuantum Merkezi’nin kurucusu ve Harvard Üniversitesi’ndeki Kuantum Optiği Laboratuvarı Yöneticisi Mikhail Lukin
Rusya Kuantum Merkezi’nin kurucusu ve Harvard Üniversitesi’ndeki Kuantum Optiği Laboratuvarı Yöneticisi Mikhail Lukin

Rusya Kuantum Merkezi Danışma Kurulu üyesi ve Purdue Üniversitesi Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği bölümü öğretim üyesi Vladimir Shalev ise Lvovsky’nin görüşüne katılmıyor: ‘Bence herhangi bir yeni buluş, yeni gelişme hem iyiyi hem kötüyü barındırır. Lazerler hayatımızda iletişim, ameliyat, makine kullanımı gibi bir çok alanda değişime sebep oldu ama aynı zamanda binaları yokeden füzeler içinde kullanılıyor. Bence bu hayatın ta kendisi. Hiç bir şey sadece iyi veya kötü değildir. Yani kuantum teknolojisi sadece yokedici değil, yapıcı da olacak. Bence kuantum bilgisayarları algoritmaları kırmadan önce biz bu teknoloji ile yeni ve daha güvenli algoritmalar üretmiş olacağız.’ 

Mikhail Lukin’e göreyse tehlikeli görülse de kuantum bilgisayarların bilim dünyasında çığır açması mümkün ve kuantum sensörleri, örneğin tıp biliminde dev laboratuarlarda çözülebilen bazı sorunları iPhone büyüklüğünde cihazlarla çare üretilebilecek.

Kuantum bilgisayarların kullanımı aynı zamanda yapay zeka araştırmaları ve çalışmalarında da hızlanma ve bugün konuyla ilgili karşılaşılan sorunların çözümüne yol açabilecek.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.