Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ömer Çelik’ten Gümrük Birliği konusunda Merkel’e cevap: “Hiç acelemiz yok”

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ile İngiltere’nin Avrupa ve Amerika’dan sorumlu Devlet Bakanı Alan Duncan, görüşmeleri sonrası basın açıklaması yaptı. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ömer Çelik, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Gümrük Birliği ile ilgili sözlerini değerlendirdi.

“AB kurumlarına herhangi bir AB ülkesi talimat vermemeli”

Almanya Başbakanı Angela Merkel, “Türkiye ile Gümrük Birliği’ni genişletme çalışmalarını şu an için takip etmeyi düşünmüyoruz” demişti. Bu açıklama hakkında konuşan Ömer Çelik “Bu talihsiz bir açıklama. Avrupa Birliği kurumlarına, süreçlerine herhangi bir AB üyesi talimat vermemelidir. Avrupa Birliği kurumlarının çalışma şekli ilkelerle belirlenmiştir. AB’yi zayıflatmak isteyenlere koz verilmemeli. Türkiye AB üye ülkeleriyle ikili sorunlar yaşayabilir bu durumun bir Avrupa Birliği meselesi haline gelmemesi gerekir” dedi.

“Gümrük Birliği’nin Türkiye’ye lütufmuş gibi gösterilmesi yanlış”

Ömer Çelik, Gümrük Birliği ile ilgili ilk talebin AB’den geldiğini anlattı: “Gümrük Birliği bizim tek taraflı istediğimiz bir şey değil. Bu talep ilk önce kendi etki analizleri etrafında AB tarafından geldi. Bu bir kazan kazan meselesidir. Serbest ticaretin artırılması ile ilgili bir meseledir. Açıkça söylüyorum AB tarafından yayınlanan etki analiz raporlarına bakın Gümrük Birliği’nin güncellemesinden AB de Türkiye de fayda görecektir. Gümrük Birliği’nin güncellenmesi Türkiye’ye sanki bir lütuf, ödülmüş gibi davranılıyor bu son derece yanlıştır. Hiç acelemiz yok. Tek taraflı bir iştahımız da yok. Bu mesele bir kazan kazan formülü içerisinde yürüyecekse anlamlıdır.”

_97415241_4ae72121-425b-4e71-8f19-fa3fd7b765fa

“Adil Öksüz meselesi açık”

Ömer Çelik, Adil Öksüz’ün Almanya’da bulunduğu iddialarını da yorumladı: Bu kriz gelinen son nokta. Referandum sürecinde arkadaşlarımızın soydaşlarımız ile görüşmesine izin verilmemesi ile başlayan bir süreç. FETÖ ileri gelenlerinin Almanya’da saklandığı, himaye edildiği açık.”

“Hiçbir dostumuz bir katili barındıramaz”

“Adil Öksüz meselesi çok açık. Biz Almanya ile dost bir ülkeyiz, müttefikiz. Tarihsel bir derinliğe sahip ilişkilerimiz, tarihsel derinliğe ve bugünkü iş birliğimizin kapasitesine uygun bir tavır bekliyoruz. Hiçbir dostumuz bir katili barındıramaz. Böyle bir ihtimalin söz konusu olması bile son derece üzücü ve yadırgatıcıdır.

Hükümeti temsilen bir sözcüye soruldu. ‘Adil Öksüz Almanya’da mı?’ diye. Söylediği şudur. ‘Ben bunu teyit edemem. Yalanlayamam da doğrulayamam da.’ Bunun diplomaside ne manaya geldiğini biliyoruz. Hiçbir demokratik devlet, hiçbir meşru devlet herhangi bir teröristi barındırmamalıdır. O zaman teröre karşı müttefiklikten bahsetmenin anlamı kalmaz. Türkiye bu mücadelesini sürdürecektir. Türkiye’ye karşı bir katliam, işgal girişimi yapılmıştır. Milletimizin fedakârlığı ile püskürtülmüştür. Mücadele devam edecektir. Müttefiklerden beklentimiz şudur DEAŞ terör örgütü ne ise FETÖ da odur. PKK odur. Sadece DEAŞ’a karşı mücadeleye çağırıp diğer terör örgütlerini görmemek terörle mücadelede çifte standarttır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.