Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Barselona saldırısının arkasında 12 kişilik hücre çıktı

Geçtiğimiz hafta Barselona’da gerçekleşen ve 13 kişinin hayatnı kaybettiği, 130 kişininse yaralandığı saldırıyı gerçekleştiren kişilerin kimlikleri belli oldu.

12 kişilik olduğu düşünülen hücreye yönelik yapılan soruşturma, kamyonet sürücüsünün Fransa’ya kaçmış olabileceği ihtimaline yönelik olarak genişletildi.

Katalonya Özerk Bölgesi İçişleri Bakanı Joaquim Forn, ‘Bütün kanıtların aranan zanlılardan Younes Abouyaaqoub’un kamyonetin sürücüsü olduğuna işaret ettiğini’ söyledi. Abouyaaqoub, Faslı ve 22 yaşında. Saldırının yapıldığı aracın sürücüsü olduğu düşünülen ve saldırıdan sonra yaya olarak kaçan Abouyaaqoub hâlâ kayıp.

abouyaaqoub
(Barselona saldırısında aracın sürücüsü olduğu düşünülen Younes Abouyaaqoub)

Saldırının Suriye’den yakın zamanda dönen ve “Taragona Hücresi” olarak bilinen 12 kişilik bir terör hücresi olduğunu düşünen Katalan polisi, hücrenin İspanya’daki evine yaptığı operasyon sonucunda “teröristlerin altı ayı aşkın bir süredir hazırlık içinde olduğu ve Las Ramblas’taki saldırının yanı sıra başka saldırıları da plandıkları” kanısında. Yetkililer ayrıca ünlü mimar Gaudi’nin tasarladığı La Sagrada Familia adındaki katedralin de saldırganların hedefi olduğunu kaydetti.

terör hücresi
(Terör hücresinin Ripoll’daki evi)

Katalonya’nın kuzeyinde, Barselona’ya 109 km uzaklıklta bulunan Ripoll’daki hücre evine düzenlenen operasyonda evde birçok şey bulundu. Oldukça dağınık ve pis olduğu gözemlenen evde “Hz. Muhammed’in Hayatı” isimli bir kitap, açık bir bavulun bulunduğu ve her tarafa kıyafetlerin saçıldığı yatak odasının zemininde bir çekiç ve makas ve masanın üzerinde Fas pasaportu bulundu.

Öte yandan, evin muhtelif yerlerinde bir çok farklı müsabakadan elde edilen ödüller de bulundu: Gençler arasında yapılan bir dağcılık yarışmasından başarı ödülü, 10km’lik koşuyu tamamlama ödülü ve sağlık sertifikası

Aynı zamanda bu evde 120 gaz bombası kapsülünün bulunduğu ve bu kapsüllerin araçlı saldırılarda kullanılmasının planlandığı aktarıldı.

Polisin yaptığı incelemeler sonucunda, güvenlik kameralarından elde edilen ve saldırının bir gün öncesine ait yeni görüntüler ışığında Abouyaaqoub, tüm Avrupa’da aranmaya başladı.

3
(Abouyaaqoub’un güvenlik kamerasından elde edilen yeni görüntüleri)

Saldırıdan sonra 5 terörist öldürülmüştü ancak aracın sürücüsü olduğu düşünülen Abouyaaqoub hâlâ kayıp. Öldürülen teröristlerin de üçünün kimliği tespit edildi. İspanyol polisinin verdiği bilgilere göre; kimliği belirlenen üç terörist Said Aallaa, Mohamed Hychami ve Moussa Oukabir

kimlikler
(Soldan sağa: Moussa Oukabir, Said Aallaa, Mohamed Hychami, Younes Abouyaaqoub. )

Saldırıdaki aracın sürücüsü olduğu düşünülen Abouyaaqoub’un kimlik belgeleri kiralanmış başka bir minibüste bulunmuştu. İspanyol LaVanGuardia gazetesine konuşan eski sınıf arkadaşları Abouyaaqoub’u şöyle hatırlıyor: “Çok sessiz ve utangaç biriydi. Hiçbir şeye bulaşmazdı”

Tespit edilen terör hücresinin IŞİD’le bağı da İspanyol polisi tarafından araştırılıyor. İspanya’nın Ripoll kentinde konuşlanan saldırganların lideri olarak bilinen Abdelbaki Es Satty’nin  bilinen ve aranan bir terörist olduğu ortaya çıktı. Es Satty’nin eskiden Ripoll’da imamlık yaptığı bildirildi.

Faslı Abdelbaki Es Satty’nin geçen yılki Brüksel saldırıları sırasında kentte olduğu düşünülüyor.Brüksel’in 11 kilometre kuzeydoğusunda olan Vilvoorde kasabasının valisi, Abdelbaki Es Satty’nin Vilvoorde’de iş aradığını söyledi. Aynı zamanda Es Satty’nin Madrid’de gerçekleşen tren saldırısı zanlıları ile de ilişki içinde olduğu iddia ediliyor.

bülten
(Younes Abouyaaqoub için çıkartılan arama bülteni)

2004 yılında İspanya’nın başkenti Madrid’de düzenlenen ve El Kaide ile ilişkilendirilen saldırıda 191 kişi hayatını kaybetmişti. Yetkiler, Abdelbaki Es Satty’nin Barcelona saldırısından kısa bir süre önce kendisini yanlışlıkla patlatmış olabileceğini ifade ediyor.

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.