Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD: “IŞİD’in Musul’daki kasası olarak bilinen Mansur, Türkiye’de”

ABD Hazine Bakanlığı, IŞİD’in üst düzey isimlerinden olan Salim Mustafa Muhammed el Mansur’un ABD’nin “özel tanımlı küresel teröristler listesine” dahil edildiğini ve Mansur’un şu an Türkiye’de bulunduğunu açıkladı. Hazine Bakanlığı, Irak hükümetiyle ortak hareket ederek Mansur’un Irak’taki tüm varlığının dondurulduğunu ve yaptırımlar listesine eklendiğini duyurdu.

Mansur, bu senenin başında “IŞİD’in Musul’daki mali emiri” ilan edilmişti. Ancak ABD Hazine Bakanlığı’nın açıklamasına göre Mansur, Irak’ta değil Türkiye’de ikamet ediyor. Hazine Bakanlığı’na göre Mansur, faaliyetlerini İstanbul, Mersin ve Adana’da yürütüyor. ABD Hazine Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Mansur’un Türkiye hükümeti tarafından neden tutuklanmadığı ve Türkiye’deki faaliyetlerini nasıl sürdürdüğü açıklanmazken, Mansur’un “nerede bulunduğuna bakılmaksızın” finansal faaliyetlerinin engelleneceği vurgulandı.

ABD’deki Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi’nin (OFAC) Direktörü John E. Smith, yaptığı açıklamada, “Hazine Bakanlığı, IŞİD’in kontrol ettiği toprakların içinde ve dışındaki finansal ağları çökertmek için Irak hükümetiyle yakın işbirliği içerisinde çalışmaktadır” dedi.

ABD, daha önce de IŞİD’in Türkiye içindeki ağlarını ifşa etmişti. Örneğin Haziran ayında, ABD Hazine Bakanlığı, Alman-Cezayirli asıllı bir cihatçı olan Ferid Saal’ın “potansiyel IŞİD üyelerini İstanbul Havalimanı’ndan alıp, Suriye’ye yolculuklarını ve Türkiye-Suriye sınırını geçmelerini ayarlayan” IŞİD’li bir terörist olduğunu duyurmuştu.

IŞİD’in halifelik ilanından önce, Mansur’un Musul’daki mali işlemleri yürüttüğü biliniyor. Hazine Bakanlığı’na göre “2014 başında, Mansur, Musul’da yüz binlerce Irak dinarını IŞİD kasasına aktarıyordu.” 2015 yılında IŞİD adına kara para aklayan Mansur’un 2016 yılında da IŞİD’in Irak ve Suriye’de çıkardığı ham petrolü sattığı biliniyor. Mansur, daha sonra IŞİD’e dönüşen El Kaide Irak kolu için 2009 yılında başlattığı faaliyetlerini IŞİD adına sürdürmek ve örgüte mali kaynak sağlamakla suçlanıyor.

ABD ve Irak hükümetlerinin, Ankara’nın harekete geçmesi adına baskı kurmak için Mansur’a yönelik yaptırımlar uygulaması gündemde.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.