Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa Birliği Adalet Divanı mülteci kotasına yapılan itirazları reddetti

Avrupa Birliği Adalet Divanı (ABAD), daha önce kendilerine ayrılan mülteci kotasını kabul etmeyen ve söz konusu düzenlemenin iptali için dava açan Slovakya ve Macaristan’ın düzenlemeyi reddetmek gibi bir hakları bulunmadığına hükmetti.

Avrupa Birliği (AB) Eylül 2015’te, İtalya ve Yunanistan’da bulunan 120 bin mültecinin üye ülkeler arasında paylaştırılmasını kararlaştırmıştı. Alınan bu karara, bazı Doğu Avrupa ülkeleri itiraz etmiş ve AB kararının, AB anlaşmalarına aykırı olduğunu öne sürmüşlerdi. Macaristan ve Polonya, ülkelerine mülteci kabul etmemekte bugüne kadar direnmiş, Slovakya ve Çekya ise sadece onlarla ifade edilen sayıda mülteci kabul etmişti.

Lüksemburg’da bulunan Avrupa Birliği Adalet Divanı, AB’nin kararının alınma usülünün AB mevzuatına aykırı olduğu şeklindeki Slovakya ve Macaristan tarafından yapılan itirazı reddetti. Böylelikle, alınan karara karşın mülteci kabul etmemekte direnen devletlere karşı “anlaşmayı ihlal” suçlamasıyla dava açılması ve bu ülkelerin tazminata mahkum edilmesinin yolu açılmış oldu. AB’nin üye ülkelerin nüfuslarına oranlayarak düzenlediği kotalara göre; davayı açan ülkelerden Macaristan’ın 1294, Slovakya’nın ise 902 mülteciyi kabul etmesi gerekiyordu.

Doğu Avrupa ülkeleri tepkili: “Avrupa’nın değerlerine tecavüz ediliyor”

Reuters’in haberine göre; Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto Adalet Divanı’nın kararının “berbat ve sorumsuzca” olduğunu söyledi. Szijjarto, “Bu karar Avrupa’nın güvenliğini ve geleceğini tehlikeye atıyor. Siyaset, Avrupa’nın hukukuna ve değerlerine tecavüz etti” dedi. Macaristan’ın sık sık otoriterlikle suçlanan muhafazakâr başbakanı Viktor Orban da mültecilere karşı sert tutumuyla da biliniyor.

Polonya Başbakanı Beate Szydlo ise kararın ardından yaptığı açıklamada, “Polonya’nın konu hakkındaki tutumunun değişmeyeceğini” söylerken, benzer yönde konuşan Slovakya Başbakanı Robert Fico da; “Dayanışmanın başka yolları da olduğunu göstermek için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre; AB Komisyonu haziran ayında; Macaristan, Çekya ve Polonya hakkında, AB anlaşmalarını ihlal ettikleri gerekçesiyle soruşturma başlatmıştı. Söz konusu devletlerin tutumlarını sürdürmesi durumunda, bu ülkelere AB bütçesinden yapılan yardım ve ödemelerin durdurulabileceği belirtiliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.