Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Arakan Müslümanlarına yönelik şiddet büyüyor

Myanmar’ın Arakan bölgesinde yaşayan Müslümanlara yönelik saldırılarla ilgili tanıkların anlattıkları yaşanan şiddetin boyutlarına dair korkutucu işaretler verdi. The Guardian’ın dün hazırladığı habere göre Müslüman azınlığın yaşadığı bölgede askerler köyleri yakıyor, Arakan Müslümanlarını yargısız infaz ediyor ve eşyalarına el koyuyor.

Ordunun şiddetinden kaçan beş kişiyle konuşarak hazırlanan haberde Halid Hüseyin yaşadıklarını şöyle anlatıyor: “Askerler bizi bir yere topladıktan sonra tek tek bütün evlere girdiler. Buldukları değerli her şeyi, altınları, paraları, kıyafetleri, yiyeceklerimizi aldılar. Üç dört kişinin evlerini yıktılar. İsyancılara bakıyorlardı ama orada hiçbir isyancı yaşamıyordu.”

Ordunun geldiğini duyunca nehre atlayarak kaçan ve sekiz yakınını kaybeden Kabir Ahmed ordunun çocukları nehre attığını söylüyor. Ahmed üç torununu bu şekilde kaybetmiş. Ordu, tüm köylüleri köy meydanına toplamış ve bir yöne doğru yürümelerini söyledikten sonra herkesi infaz etmiş.

Myanmar’daki olaylar 25 Ağustos’ta Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu’nun (ARSA) düzenlediği güvenlik güçlerine yönelik silahlı saldırıdan sonra başladı. ARSA, “Arakanlıları devlet zulmüne karşı savunma, kurtarma ve koruma” amacıyla kurulmuş silahlı bir örgüt. Saldırının ardından güvenlik güçleri Arakan’da örgüte yönelik “bir temizleme operasyonu” başlattı.

Ordunun operasyonları sonucunda 140 bine yakın Arakanlı Bangladeş’e kaçtı. 40 bin Arakanlı  çatışma bölgelerinde hapsolmuş durumda. 20 bin kişi ise Bangladeş’e girilmelerine izin verilmediği için Bangladeş ve Myanmar arasında kaldı.

Myanmar ordusu son iki haftada 400 kişinin öldürüldüğünü açıkladı ve operasyonların sadece teröristlere yönelik yürütüldüğünü öne sürdü. Arakan’dan kaçanlar ise askerlerin ve Budist çetelerin köyleri yaktığını ve sivilleri öldürdüğünü söylüyor. Arakan bölgesine hiçbir gazeteci ve bağımsız kuruluşun girmesine izin verilmediği için yaşananların boyutu tam olarak bilinmiyor.

Birleşmiş Milletler hayatını kaybedenlerin sayısının bin civarı olduğunu açıkladı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres bölgede bir etnik temizlik yaşanıp yaşanmadığına dair bir soruyu “Böyle bir risk var, umarım işler o noktaya ulaşmaz” şeklinde cevapladı.

Nüfusunun çoğunluğu Budist olan Myanmar’da yaklaşık bir milyon Müslüman yaşıyor. Çoğunluğu Arakan bölgesinde yaşayan Müslümanların vatandaşlıkları yok ve neredeyse hiçbir devlet hizmetinden yararlanamıyorlar. Sağlık hizmetleri, eğitim ve diğer temel hizmetlere ulaşımlarının önünde ciddi engeller var.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.