Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Netanyahu’nun oğlundan Yahudi karşıtı karikatür: İsrail’de tepkiler, ABD’deki Neo-Nazilerden övgü

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun oğlu Yair Netanyahu’nun Facebook’ta paylaştığı bir karikatür İsrail’de tepkilerin odak noktası oldu. Babasının muhaliflerini hedef alan “Yahudi karşıtı” karikatür, ülkede eleştiri oklarını üzerine çekerken, ABD’deki Neo-Nazi gruplardan övgü aldı.

26 yaşındaki üniversite öğrencisi Yair Netanyahu’nun Facebook’ta paylaştığı “Gıda zinciri” adlı karikatürde “dünyayı Yahudilerin yönettiği” algısına gönderme yapılıyor. Karikatürde Başbakan Netanyahu’ya muhalefet eden başka ünlü isimler de var.

Karikatürde, Netanyahu’ya sert eleştirileriyle bilinen Macar asıllı Amerikalı Yahudi milyarder George Soros, sürüngen bir yaratığın önünde, ucunda Dünya’nın asılı olduğu bir sopa sallandırıyor.

Bu yaratık da ellerini ovuşturan bir tüccar figürüne, simyada dokunduğu her şeyi altına dönüştüreceğine inanılan felsefe taşını sarkıtıyor. Karikatürdeki “gıda zincirinde” yolsuzluk iddialarının ardından Netanyahu’nun istifası talebiyle düzenlenen protesto gösterilerine öncülük eden eski Başbakan Ehud Barak, aktivist Eldad Yaniv ve kötü muamele iddiasıyla Netanyahu’nun karısına dava açan başbakanlık konutu eski kahyası Meni Naftali de var.

karikatür

Söz konusu karikatürle ilgili olarak Yair Netanyahu’ya tepki gösterenlerin başında eski Başbakan Ehud Barak vardı. Barak, Yair Netanyahu için “Ne bu şimdi? Genetik bir durum yoksa akut bir zihinsel rahatsızlık mı? Her şekilde bir psikayatra görünmesi gerektir” dedi. İşçi Partisi lideri Avi Gabbay ise, bu karikatürle Netanyahu’nun oğlunun “akla gelebilecek tüm kırmızı çizgileri aştığını” ve “İsrail için üzücü bir gün” olduğunu söyledi.

Yahudilere karşı ayrımcılık ve hakaretle ilgili çalışmalar yapan ABD merkezli İftira ve İnkarla Mücadele Birliği’nin İsrail bürosu Twitter’da karikatürü kınadı. İftira ve İnkarla Mücadele Birliği yayınladıkları mesajda, “Yair Netanyahu tarafından paylaşılan karikatür aleni Yahudi karşıtı unsurlar taşıyor. Yahudi karşıtı bir söylemdeki gizli tehlikeyi kimse hafife almamalı” dedi.

İsrail’deki Channel 2 kanalı, Pazar günü “Netanyahu’ya yakınlığıyla bilinen üst düzey ABD’li Yahudi liderlerin Yair Netanyahu’dan özür beklediğini” açıkladı.

Eleştirilerden sonra Yair Netanyahu, söz konusu karikatürü Facebook sayfasından sildi ancak herhangi bir özür açıklaması yapmadı. Netanyahu ailesinin sözcüsü ise konuyla ilgili olarak, “Yair Netanyahu hiçbir yorum yapmayacak” dedi.

Başbakan Netanyahu’dan da herhangi bir açıklama gelmedi. Pazar sabahı kabine toplantısı öncesinde gazetecilerin konuyla ilgili sorularına cevaben Netanyahu, “Bu bir basın toplantısı değil” dedi.

ABD’deki Neo-Nazilerden Yair’e övgü

ABD’de beyazların üstünlüğünü savunan aşırı sağcı Daily Stormer, söz konusu karikatürü övgüyle karşıladı ve bir makalesinde geniş yer verdi. Sitesinin kurucusu Andrew Anglin ise Twitter mesajında “Yair, gerçek bir kanka” dedi.

Irkçı Ku Klux Klan örgütünün eski lideri David Duke da Twitter mesajında “Kulübe hoş geldin, Yair. İnanılmaz. Gerçekten inanılmaz” diye yazdı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.