Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel: “Türkiye’ye silah ihracının büyük kısmını dondurduk”

Almanya Başbakanı Angela Merkel, katıldığı bir televizyon programında, Almanya’da yaşayan Türkiye kökenlilere; “burada evinizdesiniz, size değer veriyoruz” şeklinde seslendi. Öte yandan Almanya Dışişleri bakanı Sigmar Gabriel Türkiye’ye silah ihracatının büyük kısmının dondurulduğunu açıkladı.

24 Eylül’de düzenlenecek genel seçimler öncesi kampanyasını sürdüren Almanya Başbakanı Angela Merkel, “Wahlarena” (seçim arenası) isimli televizyon programına katıldı. Stüdyodaki seyircilerin sorularına yanıt veren Merkel’e yöneltilen sorular arasında Türkiye ile ilişkiler ve Almanya’daki Türkiye kökenliler ilgili olanlar da vardı.

Deutsche Welle Türkçe’de yer alan habere göre; Almanya’da yaşayan Türkiye kökenlilerin bir kısmının Erdoğan’ı desteklemesinden hareketle, uyum politikasında yanlışlar yapılıp yapılmadığı şeklindeki bir soruya; Almanya’da düşünce özgürlüğü olduğunu ve herkesin istediği gibi düşünebileceğini söyleyerek cevap verirken, Türkiye kökenlilere hitap ederek “burada evinizdesiniz, size değer veriyoruz” dedi. Merkel, Türk ismi taşıyan kişilerin Alman emek piyasasında zorluklar yaşadığını kabul eden Merkel; “bu insanlara değer vermeliyiz” ifadesini kullandı. Türkiye kökenli insanlardan Türkiye’deki siyasi anlaşmazlıkları Almanya’ya taşımamalarını isteyen Merkel, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP yönetiminin Türkiye’yi hıza hukuk devleti ve demokrasiden uzaklaştırdığını savundu. Angela Merkel ayrıca, Gümrük Birliği’nin kesinlikle genişletilmeyeceğini söylerken, Türkiye’deki muhalif kesimlerin kaybedilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Öte yandan Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Türkiye’ye silah ihracatının büyük kısmını dondurduklarını açıkladı. Gabriel; uluslararası sözleşmelerden doğan yükümlülüklere bağlı olan ihracatların devam edeceğini de sözlerine ekledi. Gabriel, Türkiye’ye seyahat edecek Alman vatandaşlarına daha önce yaptıı dikkatli ve tedbirli olmaları yönğndeki uyarıyı da yeniledi. Alman basını, kararın ardında yatan nedenin Türkiye’de insan hakları ihlallerinin artması ve ikili ilişkilerde yaşanan kriz olduğunu yazarken, muhalefet partileri de Türkiye’ye olan silah satışının tamamen durdurulmasını talep etti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.