Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya ve Belarus’un dev ortak tatbikatı “Zapad” başladı

Rusya ve Belarus, son yılların en büyük askeri tatbikatlarından birine başladı. “Zapad” ismini taşıyan ve Rusya’nın 12 bin 700 askerle katılacağını duyurduğu tatbikat, Avrupa Birliği’nin (AB) doğu sınırında yapılması nedeniyle Batı ülkeleri tarafından dikkatle izleniyor.

20 Eylül’e kadar sürecek olan “Zapad” tatbikatı, Belarus’ta ve Rusya’nın anakarasından ayrı, Baltık Denizi kıyısındaki toprağı olan Kaliningrad’da düzenlenecek. Rusya tatbikata 12 bin 700 asker, 250 tank ve 10 savaş gemisinin katılacağını duyururken, NATO kaynakları önceki yıllarda olduğu gibi, bu yıl da tatbikata, açıklanan rakamdan çok daha fazla sayıda askerin katılacağı tahmininde bulundu.

Rusça “Batı” anlamına gelen “Zapad” ismini taşıyan tatbikat, başta Baltık ülkeleri, Polonya ve Ukrayna olmak üzere Avrupa ülkeleri tarafından kaygıyla izleniyor. Rusya 2009 ve 2013 yıllarında da aynı tatbikatı düzenlemişti. Ancak bu yılki tatbikatın; Ukrayna’nın işgali ve Batılı ülkelerin Rusya’ya uyguladıkları yaptırımlardan sonra ortaya çıkan gerilimli ilişki dönemine denk gelmesi, tatbikata olan uluslararası ilgiyi arttırıyor.

Rusya’yı provokasyon yapmakla suçlayan, İngiltere Dışişleri Bakanı Michael Fallon, “daha agresif bir Rusya’yla karşı karşıyayız” derken, NATO’ya katılmak isteyen Ukrayna’nın Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko,  Rusya’nın savaşa hazırlandığını öne sürdü. Deutsche Welle’ye konuşan ABD Ordusu’nun Avrupa’daki birliklerinin komutanı Korgeneral Ben Hodges ise; Zapad’ın Rusya’nın dört yılda bir düzenlenen rutin bir askeri tatbikatı olduğunu, her devletin tatbikat yapma hakkına sahip olduğunu söyledi. Hodges; “buradaki problem tatbikatın şeffaflığa sahip olmaması. Üç yıldır Rusya’nın yaptığı tatbikatları izleyen tek bir gazeteci bile görmedim” ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Rusya Savunma Bakanlığı tatbikatla ilgili bir açıklama yayınladı. Açıklamada; “tatbikat tamamen savunma amaçlıdır ve herhangi bir devlet ve ya da gruba yöneltilmemiştir” denildi.

Moskova Devlet Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Kerim Has, Rusya Federasyonu’nun son yıllarda gerçekleştirdiği en büyük tatbikat olan Zapad’ı değerlendirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.