Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Myanmar lideri Suu Kyi, Arakan’daki insan hakları ihlallerini ilk kez açıkça kınadı

Myanmar lideri Aung San Suu Kyi, ülkesinde gerçekleşen her türlü insan hakları ihlalini kınadığını söyledi. Suu Kyi ayrıca, Arakan bölgesinde yaşananları bizzat görmek üzere, yabancı devlet temsilcilerini ükesine davet etti.

Myanmar’ın Nobel Barış Ödülü sahibi Aung San Suu Kyi, Arakan bölgesinde yaşayan Müslümanlar’a karşı işlenen insan hakları ihllallerini ilk kez açıkça eleştirip kınadı. Myanmar devlet televizyonunda, “ulusa sesleniş” konuşması yapan Suu Kyi, Bangladeş’e sığınan Arakan Müslümanları’nı Myanmar’a kabul etmeye hazır olduklarını ve bu kişilerin ülkeye geri dönebileceklerini de dile getirdi. Suu Kyi ayrıca, bölgede yaşananlar hakkında karşılıklı suçlamaların bulunduğunu ve bölgedeki toplu kaçışların sebeplerini araştıracaklarını da ifade etti. Arakan sorunundan konusunda suskun kaldığından dolayı kendisine yöneltilecek eleştirilere hedef olmamak adına Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantısına katılmayıp ülkesinde kalmayı tercih ettiği iddia edilen Suu Kyi, bölgede yaşanan sorunları barışçıl yollardan çözmeye çalışacaklarını sözlerine ekledi.

Öte yandan; Reuters Ajansı’nın haberine göre, Uluslararası Af Örgütü’nden yapılan açıklamada Suu Kyi’nin konuşmasının, “yalanlar ve kurban söyleminden oluşan bir karışım” olduğu ifade edilirken, Suu Kyi ve Myanmar yetkilileri “başlarını kuma gömmekle” suçlandı.

Bölgede yıllardır süren gerginli, 25 Ağustos tarihinde Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu’nun polis karakollarına saldırmasıyla zirveye ulaşmış ve Myanmar ordusunun karşılık vermesiyle çatışmaların şiddeti artmıştı. Myanmar ordusu, sınırdaki köyleri ateşe verip çok sayıda kişiyi öldürürken, yaklaşık 400 bin Müslüman sınırı geçip Bangladeş’e sığınmıştı. Yaşananların ardından Birleşmiş Milletler, Myanmar Hükümeti’ni “etnik temizlik” yapmakla suçlamıştı.

Bangladeş-Myanmar sınırında yerleşik olan ve sayıları 1 milyonu aşan Müslüman Arakanlılar, “Bangladeşli göçmenler” olarak görülüp, Myanmar vatandaşı sayılmıyor. Myanmar ordusu, bölgede yaşananları şu ana kadar, “isyancılar ve teröristlerle mücadele” olarak adlandırmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.