Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump seyahat yasağını genişletti: Kuzey Kore, Venezüela ve Çad da listede

ABD Başkanı Donald Trump’ın altı Müslüman ülkeyle ilgili getirmiş olduğu 90 günlük seyahat yasağının süresi dün doldu. Trump, yeni bir kararname imzalayarak hem listeye yeni ülkeler ekledi, hem de yasağı süresiz olarak genişletti.

170706072523-02-trump-abroad-0706-super-169

Seyahat yasağı listesine üç yeni ülke eklendi: Kuzey Kore, Venezüela ve Çad. Önceki listede bulunan İran, Libya, Suriye, Yemen ve Somali’yle ilgili bir değişiklik yapılmazken, Sudan listeden çıkarılan tek ülke oldu.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre, yeni kısıtlamalar 18 Eylül’de uygulanmaya başlayacak. Yedi ülkeye geniş çaplı kısıtlamalar getirilirken, Venezüela’ya getirilen kısıtlamalar bazı hükümet yetkilileri ve aileleri için geçerli olacak. Sekiz ülkenin dışında, Irak vatandaşları da vize için sıkı güvenlik kontrolüne tabi tutulacak. Her ülke için farklı şekilde düzenlenen bu kısıtlamalara göre, Somalililer’in ABD’ye kalıcı olarak göç etmesi tamamen yasak, kısa süreli vizeler için ise sıkı güvenlik kontrolü gerekiyor. Sadece vizesi olan İranlı öğrencilerin ülkeye girişine izin veriliyor fakat onlar da güvenlik incelemesinden geçiyor. Libyalılar’a da hem kalıcı göçmenlik, hem iş ortaklığı, hem de turist vizesi tamamen yasak.

Donald Trump başkan seçildikten sonra yedi ülkeye yönelik seyahat yasağını içeren bir kararname imzalamış fakat düzenleme yargı tarafından durdurulmuştu. Irak’ın listeden çıkarıldığı ikinci düzenleme ise Yüksek Mahkeme tarafından kısmen onaylanmıştı. 10 Ekim’de Yüksek Mahkeme’de konuyla ilgili bir duruşma görülecekti.

Seyahat yasaklarıyla ilgili süreçte Trump, yetkilerinin sınırını aşmakla ve direkt Müslümanları hedef almakla suçlanmıştı. Fakat yeni listede Müslüman olmayan ülkelerin de bulunması, yasakla ilgili süren tartışmayı değiştirecek gibi görünüyor.

Amnesty International ABD şubesinden Naureen Shah konuyla ilgili, “ilk yasağın şok edici olması, başka bir hükümet destekli ayrımcılığı desteklememiz anlamına gelmiyor. ABD’nin kendisinden uzak tutmak istediği şiddetin ta kendisinden kaçan milletleri engellemek saçma ve zalimce” diyor.

ABD’de 90 günlük seyahat yasağı kabulüyle birlikte, mülteci alımının 120 gün durdurulmasına da karar verilmişti. ABD yönetimi, mültecilerle ilgili kararın uzatılıp uzatılmayacağına ilişkin henüz bir açıklama yapmadı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.