Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suudi Arabistan’da kadınların araba kullanması artık serbest

Suud Kralı’nın imzaladığı bir kararname ile Suudi Arabistan’da artık kadınlar da araba kullanabilecek. Kadınların araba kullanmasının yasak olduğu tek ülke olan Suudi Arabistan’da kadınlar, Haziran 2018’den itibaren ehliyet alabilecekler.

Suudi Arabistan’ın resmi haber ajansı SPA’da yer alan habere göre Kral Selman, salı günü bir kararname imzalayarak kadınların da araba kullanmalarına izin verdi.

Suudi Arabistan, kadınlara yönelik baskının sembolü haline gelen politikasında değişikliğe giderek, kadınların otomobil kullanmasına izin verileceğini bildirdi. Mevcut uygulamaya göre kadınlar, sadece yanlarında aile üyelerinden bir erkek olması durumunda araç kullanabiliyor.

Suudi devlet haber ajansının haberinde, “Kraliyet emri, erkek ve kadınlara eşit temelde ehliyetin verilmesi dahil trafik kurallarını düzenliyor” dendi.

Kararnamede kadınların araba kullanmasının şeriat kullarına uygun olması gerektiği belirtilirken, bunun ayrıntıları ile ilgili bir bilgi paylaşılmadı.

Konuya ilişkin dünya ülkelerinden ilk açıklama ise, ABD’den geldi. ABD’li yetkililer kararnameden memnuniyet duyduklarını bildirerek, gelişmeyi ‘doğru yöne giden yolda büyük bir adım’ olarak tanımladı.

Bu hak, bir mücadelenin sonucu

Birçok Suudi kadın, dünya çapında tepkiyle karşılanan bu yasağa itiraz ediyordu.

2011 yılında onlarca Suudi kadın ülke çapında araba sürerek yasağı protesto etmiş, kurallara uymayı reddeden bazı kadınlar araba sürdükleri için hapis cezasına bile çarptırılmıştı.

Araba sürme hakkı için kampanya yürüten kadın hakları savunucularından Manal el-Şerif, kararın açıklanmasının ardından “Suudi Arabistan bir daha asla eskisi gibi olmayacak. Yağmur bir damlayla başlar” dedi.

Aktivist Loujain el-Hathloul de, Birleşik Arap Emirlikleri’nden Suudi Arabistan’a araba kullanarak girdiği için 2014 yılında gözaltına alınmıştı. Yürüttüğü mücadeleyi filme almıştı ve eylemleri bir belgesele konu olmuştu. Hathloul, yasağın kaldırılmasının ardından Twitter’da “Allah’a şükürler olsun” dedi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.