Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

NBC: “Dışişleri Bakanı Tillerson, Trump’a ‘moron’ dedi”

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’un Trump ile yaşadığı görüş ayrılıkları nedeniyle geçtiğimiz yaz ortalarında istifanın eşiğine geldiği ortaya çıktı. Trump’ın kabinesinden Özel Kalem Müdürü John Kelly ve Savunma Bakanı James Mattis’in uğraşları sonucunda istifa etmekten vazgeçen Tillerson, üst düzey bürokratların bulunduğu bir toplantıda da Trump’ın gıyabında “moron” dediği iddia edildi.

NBC’den Carol E. Lee, Kristen Welker, Stephanie Ruhle ve Dafna Linzer’in onu aşkın mevcut ve eski üst düzey bürokrata dayandırdığı haberine göre; Tillerson’un bir zamanlar yöneticisi olduğu Boy Scouts of America kuruluşu hakkında Trump’ın Temmuz ayında yaptığı bir konuşma sonrasında Tillerson ile Trump arasındaki ipler iyice gerilmiş. Bunun üzerine istifa etmeyi düşünen Tillerson, birkaç gün sonra Trump’ın ulusal güvenlik ekibinin ve Kabine yetkililerinin bulunduğu bir toplantıda, üç bürokratın iddiasına göre Trump için “moron” ifadesini kullanmış.

Yaşanan gerilimin ardından Tillerson’la görüşen Başkan Yardımcısı Mike Pence, Tillerson’a “toplantılarda Başkan’a saygılı davranmasını ve aralarındaki siyasi anlaşmazlıkları gizli bir şekilde çözmelerini” salık vermiş.

Trump’ın ekibinden verilen bir dizi kaybın akabinde Dışişleri Bakanı’nın istifasının istikrarı bozacağı ve büyük bir endişe yaratacağı endişesiyle araya giren üst düzey bürokratların Tillerson’u en azından yılsonuna kadar görevinde kalması için ikna ettiği belirtiliyor.

Üst düzey bir bürokratın NBC muhabirlerine verdiği bilgiye göre, Tillerson’un kabinedeki en güçlü müttefikleri olan Özel Kalem Müdürü John Kelly ve Savunma Bakanı James Mattis’in istikrarı korumak amacıyla Tillerson’a istifa etmemesi için adeta “yalvardığı” kaydedildi.

Özellikle Pence’in araya girmesinin ardından Trump ile Tillerson arasındaki gerilimin hafiflediği söylense de anlaşmazlık sona ermiş değil. Özellikle geçtiğimiz hafta sonu Trump’ın Kuzey Kore krizi konusunda Tillerson’a çıkışması da ikili arasındaki buzların erimediğinin en büyük göstergesi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.