Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Finlandiyalı gazetecinin Rus yanlısı trollerle amansız mücadelesi

Finlandiya Ulusal Kanalı YLE muhabiri Jessikka Aro’nun 2014 yılında Rus yanlısı trolleri ve Finlandiya kamuoyu üzerinde üretilen sahte/yalan içeriğin etkilerini araştırmaya karar vermesi ile hayatı değişiyor.

Aro, BBC’ye verdiği mülakatta, konuyu araştırmaya başladıktan kısa süre sonra hakkında başlatılan sistematik kişilik suikastini anlatıyor. Önce, sahte hesaplar tarafından sosyal medya hesapları takibe alınıyor. Bu takibe alma bir anda binlerce yeni ve kurgu takipçinin Aro’yu eklemesiyle gerçekleşiyor. Sonrasında ise, belirli sitelerde, Aro’nun, kişisel iletişim bilgileri; kendisinin Rus aleyhtarı, bir NATO ajanı olduğu bilgisi verilerek dolaşıma sokuluyor. Buna inanan insanlar, telefon, e-posta ve sosyal medya üzerinden genç muhabire saldırgan mesajlar ile tacize başlıyorlar.

jessikka aro1

Yaşadığı bu ilk saldırılar, Jessikka Aro’nun, üzerinde çalıştığı konunun ne kadar önemli olduğunu kavramasını sağlamış. Aro’nun araştırmaya devam etmedeki kararlılığı, sağlık durumu ile ilgili özel bilgilerinin ve 20 yaşında, uyuşturucu sorunu ile boğuşurken aldığı 300 euro’luk polis cezasının da yalan haberlere konu olmasına neden olmuş. Neo-Nazi sitelerde, “aptal sarışın”, “akıl hastası”, “uyuşturucu kaçakçısı NATO muhbiri” gibi iftira ve ithamlarla hakkında düzenli olarak propaganda yapılmış.

Son üç yıldır sistemli bir kişilik suikasti ile boğuşan Aro, kendisini ayakta tutanın Finlandiya halkı ile siber suç uzmanlarının desteği ve Finlandiya polisinin çalışmaları olduğunu belirtmekte. Finlandiya polisinin kurmuş olduğu nefret suçu ile savaş birimlerinin yoğun ve kararlı çalışmaları sonucunda, Aro kendisi hakkında yalan haber üretenleri ve dolaşıma sokanları dava etmiş ve yoğun propagandanın önüne geçmiş durumda.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.