Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

IŞİD’in “Beyaz Dul” lakaplı “poster-kızı”, eski punk solisti Sally Jones ABD saldırısında öldürüldü

IŞİD’in “Beyaz Dul” lakaplı “poster-kızı”, eski punkçu İngiliz vatandaşı Sally Jones’un, ABD’nin Suriye-Irak sınırına haziran ayında düzenlediği bir bombardımanda öldürüldüğü iddia edildi. The Sun gazetesinin haberine göre, insansız hava aracıyla düzenlenen saldırıda, Jones ile beraber 12 yaşındaki oğlu Jojo da hayatını kaybetti.
Ancak bombardıman düzenlenen bölgeden DNA örneklerini almak mümkün olmadığı için Jones ve oğlunun kesin olarak öldüklerini söylemek de mümkün değil. Nitekim daha önce öldükleri duyurulan pek çok IŞİD mensubunun hayatta olduğu ortaya çıkmıştı.
Londra Greenwich doğumlu eski bir punk solisti olan Jones, sosyal medyada sık sık IŞİD propagandası yapıyordu ve 20 kadar Twitter hesabı vardı. Ancak son aylarda hiçbir paylaşımda bulunmamıştı.

The Sun gazetesi Sally Jones ve oğlunun Rakka’dan kaçtıklarını ve Suriye sınırındaki Mayadin kasabasına ulaştıkları sırada bombaların hedefi olduklarını yazdı. ABD Savunma Bakanlığı, Jones’un ölümünü teyit etmedi.

Sally Jones İslam’ı seçtikten sonra 2013 yılında IŞİD saflarında savaşmakta olan yine İngiliz vatandaşı eşi Junaid Hüseyin’in yanına Suriye’ye gitmişti. Junaid Hüseyin de yine bir ABD bombardımanında 2015 yılında ölmüştü. The Sun gibi tabloid gazeteler, Jones’a “Beyaz Dul” lakabını eşinin ölümü ertesinde takmışlardı.
Hüseyin ve Jones, IŞİD’e eleman devşirmekle suçlanıyorlardı. Jones, sosyal medya takipçilerini, evde bomba yapımı konusunda rehberlik ederek İngiltere’de saldırı düzenlemeye çağırıyor; sık sık silahlı fotoğraflarını paylaşıyordu. Jones hakkında, Birleşmiş Milletler’in seyahat yasağı ve varlıklarının dondurulmasını içeren yaptırım kararı vardı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.