Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Başbakan Yıldırım’ın hedefinde CHP’li belediyeler vardı: “Tıpış tıpış aldıkları paraları geri verecekler”

AKP’nin grup toplantısında konuşan Başbakan Binali Yıldırım konuşmasının önemli bir bölümünü ekonomiye ayırdı. Yıldırım bazı CHP’li belediyelerin uygulamaya soktuğu emlak vergisi artışını şu sözlerle eleştirdi. “Emlak vergisi yüzde 50’den fazla olmayacak. Yüzde 500 olur mu? Bu gaddarlıktır. Bunun hesabını verecekler. Ben yaptım oldu yok! Şimdi tıpış tıpış aldıkları paraları geri verecekler.”

Başbakan Yıldırım’ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

 “Çözüm yerel yönetimlerde”

“Merkezi yönetimi beyin olarak görürsek, yerel yönetimler el ve ayaklardır. El ve ayaklar çalışmadan vücudun çalışma imkanı yoktur. Valilerimizin, belediye başkanlarımızın yapması gereken vatandaşımızın sorunlarını en iyi şekilde çözmek için, hükümetimizin belirlediği politikalar çerçevesinde canla başla çalışmaktır. Hata yapmak olur ama hainlik olmaz. Onun için sahada bulunanların planlama yapanlara göre çok daha önemli sorumluluğu var. Ankara’dan uzaktan sorunu tarif etmek, çözümü üretmek pek de mümkün değil. Çözüm de yerel olmalı. Önümüzdeki günlerde valilerimiz, belediye başkanlarımız bulundukları şehrin, ilçelerin konuları ile çok daha fazla yetki kullanarak gerekli çözümleri üretecekler. Her şeyi Ankara’ya havale etme devri yavaş yavaş ortadan kalkacak.”

“Esnafa açtığımız kredi bu yıl 9 milyarı geçti”

“Bugün esnaflarla ilgili yeni bir kararı vatandaşlarımızla paylaşacağız. Bir ülke büyüyecekse, bu ancak ve ancak bütün toplum kesimlerinin birlikte hareket etmesiyle birlikte çalışması ile mümkündür. Esnafa açtığımız kredi bu yıl 9 milyarı geçti. Esnaflar üretiyor, istihdam sağlıyor. Bu yüksek faiz sürekli olacak bir şey değil. Önemli olan faizlerin makul bir seviyeye gelmesi ve artık esnafa faiz farkı desteğine ihtiyaç kalmaması. Türkiye’nin büyümesi için buna ihtiyaç var.”

 “Faizler yüksek. Türkiye’nin durumu ile orantılı değil”

“Faiz meselesinin Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik şartlarla orantılı olmadığını söylüyoruz. Büyüme yüzde 5’in üzerinde seyrediyorken, küresel ve yerel yatırımlar artıyorken faizlerin yüksek seyretmesinin ekonomik kurallarla izahı mümkün değildir. Bu konu da hükümetimizin 1. derecede öncelikli maddeleri arasında yerini almıştır.”

 “Esnaf kredileri sınırı 200 liraya çıkarıldı”

“Bugün 450 bin esnafımız ucuz krediden kullanma imkanına sahip. Kredi sınırı ne? 2002’de 5 bin lira. Şimdi 150 bin lira oldu. 900 kooperatifimiz kredi alabiliyor. Esnaf ve sanatkarlarımızın kullanacağı işletme kredisi sınırı 150 binden 200 bine çıkarılıyor. Esnafımız işyerini satın almak isterse 500 bin krediyi 10 yıl vade ile alabilecek.”

“OHAL tezkeresini Meclis’e gönderdik”

“Hükümetimiz bugün OHAL’i uzatma tezkeresini TBMM’ye gönderdi. Bugün de tezkerenin bugün görüşüleceği ilan edildi.”

“Kuzey Irak’a yeni yaptırımlar var”

“Barzani ve ekibinin inadı yüzünden burada yanlış bir yola girildi. Referandumun arkasında Kuzey Irak bölgesel yönetimine yönelik Irak, Türkiye ve İran yaptırımları ilan etti. Bu bağlamda Türkiye, Erbil’e ve Süleymaniye’ye olan uçuşları durdurdu. Türkiye hava sahasını kapattı. Yeni tedbirler yolda. Bunlardan bir tanesi İbrahim Halil Sınır Kapısı’nın Irak yönetimine devredilmesi. Bizim oradaki yerli ahali ile sorunumuz yok. Burnunun doğrultusunda karar verirsen olacaklar budur. Irak merkezi yönetimi ile bu konuda yakın çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

 “Kerkük PKK’dan tamamen temizlendi”

“Pazarı pazartesiye bağlayan gece Kerkük’te Irak güçleri bir operasyon başlattı. Kerkük’ün tamamen PKK ve peşmergelerden temizlendiği bilgisi geliyor. Yıllar boyunca işin tarihi derinliğine baktığımızda orada demografik yapıyı fiili durumlarla değiştirme gayretlerinin olduğunu görüyoruz. Kerkük’ün tekrar Irak merkezi yönetimi tarafından kontrol altına alınmış olması müsbet bir gelişmedir. Burada dikkat edilmesi gereken konu bölgenin tarihi derinliğine uygun olarak demografik yapıyı tekrar tesis edecek yönetim tarzını uygulamaya koymaktır. Çoğunluğun Türkmen olduğunu görüyoruz ama zaman içinde bu durum değişmiş, daha da kötüleşmiştir. Kerkük’te yaşanan olayları yakından takip etmeye devam edeceğiz.”

 “Emlak Vergisisi Beyannameleri yüzde 50’den fazla arttırılamayacak”

“Bu hafta komisyonda görüşülen bir torba yasa var. 130 maddeden fazla olan tasarıda birçok toplum kesimini ilgilendiren konular var. Belediyelerde emlak vergi beyannameleri veriliyor. Bazı belediyeler para bitince vatandaşın malına göz dikiyor. 100 liralık yere 5000 lira kıymet koyuyor. Burası dağ başı mı kardeşim? Buna el attık, yüzde 50’den fazla artıramayacak. Bunlar da daha ziyade muhalefet belediyeleri. Vatandaşım bilsin.”

Turizmcilere 49 yıllığına kiralama modeli

“Belediyelerin mücavir alanları içinde vatandaşın kullandığı tarım arazileri var, fakat sahici değil. İmara açılan bir yer değil. Binaları yıkıp şehrin içinde tarım arazisi oluşturma şansı olmadığına göre bunların içinde bulunduğu bu yanlışı, fiili durumu düzeltmek gerekiyor. Buna da doğrudan satın alma hakkı veriyoruz. Bu sefer acaba bu süre dolunca biz ne yapacağız, elimizden mi alacaklar bilmiyorlar, dolayısıyla yatırım yapmıyorlar. Bu da bizim turizmimize, ekonomimize zarar veriyor. Bu belirsizliği de ortadan kaldırmak için tesislerin kira süresini tekrar 49 yıl artırıyoruz. Burada isteyen olursa parasını verip bu tesisleri satın alabilecek.”

 “Cep telefonlarındaki kullanım vergisi düşürülüyor”

“Cep telefonu görüşmesinde vergiyi yüzde 25’ten 7.5’e düşürüyoruz. Ev telefonunda da görüşme vergisi yüzde 15. Bunu da yarıya düşürüyoruz. Telefon şirketleri düşürmezse biz de onları düşürürüz.”

 “Bahçeli’nin “üniversite sınavlarını kaldıralım” çağrısına yanıt

“Bahçeli grup toplantısı yaptı. Orada memleket meselelerine yönelik fikirlerini paylaştı. Özellikle eğitime yönelik üniversitelerde yeni bir sınav düzenlemesi yapılacak. Sayın Bahçeli bir adım daha ileri gitti. Dedi ki bu yetmez: Üniversite sınavını kaldıralım. Sayın Bahçeli akademisyendir. Bu işlerden anlar. Bir şey demek lazım AK Parti döneminde üniversite sayısı arttı. Şimdi önce birinci meselemiz. Biriken 2 buçuk milyonu üniversiteli yapmak. Bir şekilde eritmek. Ondan sonra doğal olarak mezun olanla üniversitelerin kapasiteleri aynı olacağı için Bahçeli’nin dediği olabilir. Bahçeli’nin önerisini dikkate alıyoruz.”

Kurumlar vergisinde artış

“Kurumlar vergisini 3 yıllığına yüzde 20’den yüzde 22’ye getiriyoruz, geçici olarak. Bütçe dengeleri bakımından buna ihtiyaç var. Bunu yapıyoruz. Bir de MTV’de yüzde 10’luk bir artış yaptık. Bunu yaparken de 1300 cc motor hacminde olan araçları muaf tuttuk. Engelli araçlarıyla ilgili düzenlemeyi de yaptık. Vergisiyle vs ile 150 bin liraya kadar olan araçlar hiçbir vergiye tabi olmadan alınabilecek. Bu düzenlemeler hayata geçtiğinde piyasada bir canlanma olacak ve vatandaşımızın ihtiyacı ortadan kalkmış olacak.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.