Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kerkük eski Valisi Kerim: “Talabani’nin büyük oğlu ve yeğenleri, Kasım Süleymani ile anlaşıp Kerkük’ü Irak ordusuna teslim etti”

Bloomberg’ten Eli Lake’e konuşan Kerkük’ün Bağdat tarafından görevden alınan valisi Necmeddin Kerim, Celal Talabani’nin büyük oğlu Bafel ve yeğenlerinin İran Devrim Muhafızları’nın önde gelen ismi Kasım Süleymani ile Kerkük’ü savaşmadan Irak ordusuna teslim etmek için anlaştıklarını ileri sürdü.
Kısa süre önce ölen Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) lideri Celal Talabani’nin özel doktoru olan Kerim Salı günü akşamüstü evini terk ettiğini ve dönüş için herhangi bir planı olmadığını belirtip şöyle devam etti. “Eğer dönersem hayatımı tehlikeye atmış olurum, çok dikkatli hareket etmek zorundayım.”
Kendisi de KYB’nin önde gelen isimlerinden olan Kerim, Bloomberg’e şöyle konuştu: “Irak ordusu Kerkük’e girdiğinde Peşmerge’nin savaşmaması konusunda anlaştılar. Operasyondan bir gün önce Talabani’nin büyük oğlu Bafel, yeğeni Lahur ve onun en büyük kardeşi Araz Kerkük’e gelip Kasım Süleymani’nin temsilcisyle görüştüler. Temsilci onları ‘mevzilerinizi terk etmezseniz size saldırırız’ diye tehdit etti.”
Aynı zamanda Amerikan vatandaşı olan, ABD’de uzun süre Kürt Enstitüsü’nün başkanlığını yapan ve Irak’ta Amerikan yanlısı siyasetçilerin en önde gelen isimlerinden olan Kerim, Kerkük konusundaki Amerikan politikasını “utanç verici” olarak tanımladı ve sözlerini şöyle bitirdi: “Bir gün Kerkük’e döneceğiz, ne zaman olduğunu bilmiyorum ama muhakkak döneceğiz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.