Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Antalya Film Festivali’nde sansür ve boş salon, 54. Ulusal Yarışma’da yoğun ilgi

Antalya Film Festivali’nin Ulusal Yarışma kategorisini kaldırmasının ardından 54. Antalya Film Festivali’yle eş zamanlı olarak İstanbul’da düzenlenen alternatif ‘54. Ulusal Yarışma’  yoğun ilgi görürken Antalya Film Festivali’nde boş salonlar ve sansür ön plana çıktı.

Antalya Belediyesi Uluslararası Antalya Film Festivali’ndeki Ulusal Yarışma kategorisini iptal etmişti. İptal kararına tepki olarak Beyoğlu’nda düzenlenen 54. Ulusal Yarışma’nın açılışı Beyoğlu Sineması’nda düzenlenen film gösterimi ve kokteylle başladı. 1964’te gerçekleştirilen 1. Antalya Film Festivali’nde En İyi Film ve En İyi yönetmen ödülünü kazana Halit Refiğ imzalı Gurbet Kuşları filmi gösterildi.

54. Ulusal Yarışma adına açılış konuşmasını oyuncu Hazar Ergüçlü yaptı. Ergüçlü açıklamasında  “Ulusal Yarışma’nın düzenleyicileri aslında 54 yıldır değişmiyor, tıpkı tüm festivaller gibi bu festivalin sahibi de filmler jüriler, sinemacılar ve destek veren izleyiciler. Bugün Antalya’dan uzakta, Antalya’yı özleyerek gerçekleştirilen 54. Ulusal Yarışma’yı ise bu salonda toplanan herkes düzenliyor. Siz sinemacılar, eleştirmenler, izleyiciler, basın mensupları; ilk kez düzenlenene 54. Ulusal Yarışma’nın gerçek düzenleyicilerisiniz.” ifadelerini kullandı.

Açılış töreni öncesinde Beyoğlu Sineması fuayesinde bir kokteyl düzenlendi. Kokteylde katılımcılara Antalya Film Festivali’nin eski adı olan Altın Portakal’a göndermeyle portakal ikram edildi. Açılış Gurbet Kuşları filminin gösterimi ile sone erdi.

İstanbul’da yoğun ilgi, Antalya’da ‘boş salon’

54. Ulusal Yarışma’nın Antalya Film Festivali’ne tepki ve alternatif olarak düzenlenen İstanbul ayağında sanatseverlerin ilgisi yoğun olurken Antalya’da ise ‘boş salon’  ve ilgisizlik ön plandaydı.

 

22 Ekim Pazar günü Antalya Film Festivali kapsamında “Kurtlar Vadisi Vatan’ filmi ücretsiz olarak gösterildi. Necati Şaşmaz’ın yapımcılığını ve senaristliğini üstlendiği ve başrolünü oynadığı film Antalya’da ilgi görmedi. 15 Temmuz darbe girişimini konu edinen filmin gösteriminde salonda koltuklar boş kaldı. filmi ilginin az olması üzerine filmin ücretsiz olduğu duyurusu yapıldı.  Buna rağmen filme yine katılım olmadı ve festivaldeki görevliler salona izleyici olarak alındı. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’inde izleyici olarak yer aldığı gösterimde Necati Şaşmaz filmin ortasında salonu terk etti.

Antalya’da yaşanan ilgisizliğin ve ‘boş salon’ krizinin aksine İstanbul’da ise alternatif olarak düzenlenen festivale sanatseverlerin yoğun ilgisi oldu. 20 Ekim Cuma günü gerçekleşen açılış gecesinin ardından hafta sonunda birçok film izleyicilerle buluştu.

54. Ulusal Yarışma filmlerinden Olan “Daha” yönetmen Onur Saylak’ın, oyuncuların ve film ekibinin katılımıyla gösterildi. Sanatçıların ve sinemaseverlerin yoğun ilgi gösterdiği film ardından söyleşi yapıldı. Yarışma kapsamında gösterilen bir diğer film ise yönetmenliğini Onur Ünlü’nün yaptığı “Put Şeylere” filmi oldu. Filmin oyuncularının ve ekibinin de katıldığı gösterimde filmin ardından Abbas Bozkurt moderatörlüğünde söyleşi yapıldı.

 

Ödül Töreni 26 Ekim’de

Jüri üyeliği Hülya Uçansu, Kadir İnanır, Nihal Yalçın, Sarkis, Sevin Okyay ve Tayfun Pirselimoğlu’nun yapacağı 54. Ulusal Yarışma 26 Ekim gecesi yapılacak bir ödül töreni ile sona erecek. Yarışmada,  Ali Kemal Çınar’ın Genco, Ayşe Toprak’ın MR. Gay Syria, Emre Erdoğdu’nun Kar, Emre Yeksan’ın Körfez, Onur Saylak’ın Daha, Onur Ünlü’nün Put Şeylere, Sertan Ünver’in Blue, Yunus Ozan Korkut’un Benim Varoş Hikayem filmlerinin olduğu toplam 8 fim yer alıyor. 

beyoğlu ulusal-yarisma-put-seylere-filmloverss

En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Senaryo, En İyi Erkek ve KAdın Oyuncu ödülleri sahiplerini bulacak ve kazananlara para ödülü değil 5 sanatçının ( Sarkis, Cevdet Erek, Gülsüm Karamustafa, Ahmet Öğüt ve Güneş Terkol) birer eseri armağan edilecek. 1999’dan beri verilen Yıldırım Önal Anı Ödülü de Ulusal Yarışma yeniden Antalya’ya dönene kadar İstanbul’da verilecek. Bu yılki ödül sanatçı Ayşen Gruda’ya sunulacak.

Antalya Film Festivali’nde ‘gerilla’ krizi

Festivalde gösterilen ilk yarışma filmi Çinli Ai Weiwei’nin yönetmenliğini yaptığı “İnsan Seli” adlı belgesel oldu. Filmin gösterimi sırasında Türkçe altyazıda geçen “gerilla” kelimesine bazı izleyicilerin tepki göstermesi üzerine film yarıda kaldı. Türkçe altyazıda “gerilla” kelimesinin geçmesi üzerine bazı seyirciler tepki gösterdi bazıları ise açık hava sinemasından ayrıldı. Bu esnada altyazı ekrandan çıktı ve film bir süre   altyazısız devam etti. Kısa bir süre sonra salona gelen bir yetkili “ Filme bu koşullarda devam edemeyiz” açıklamasında bulundu ve filmin gösterimi son buldu.

gerilla-film1 gerilla-film

Belgesel film 65 milyon insanın savaş, açlık ve iklim değişikliği nedeniyle zorla yerlerinden edilmesini anlatıyor. Film Afganistan, Bangladeş, Fransa, Yunanistan, Almanya, Macaristan Irak, İsrail, Meksika, Pakistan, Filistin, Sırbistan, Suriye ve Türkiye’de çekilen film insanların yaşamlarını görüntüler ve fotoğraflarla ortaya seriyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.