Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay: “OHAL herkesin hayatını kararttı”

HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, partisinin grup toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kemalbay, grup konuşmasında Öcalan’ın sağlık durumuna ilişkin güvenli bilgiye erişmek için avukatlarının, ailesinin ve HDP vekillerin İmralı’ya ziyaretinin gerçekleşmesi gerektiğini belirtti. Müftülere nikah yetkisi veren madde ve boşanmalarda arabuluculuk şartına yönelik eleştirilerde bulunan Kemalbay kadınların bu dayatmaları kabul etmeyeceğini dile getirdi. Zırhlı araçlardan ölümlere değinen Kemalbay OHAL’in Şişecam işçilerinden Nuriye ve Semih’e kadar herkesin hayatını karartığının altını çizdi.

HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay’ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

Kayseri’de İhsan Eliaçık’a bir saldırı gerçekleştirildi. Eliaçık ve İbrahim Kaboğlu gibi aydınlara yöneltilen saldırıları kınıyorum.

Yine Van depreminde hayatını kaybedenleri anıyorum. Van’da depremzedelere gaz ve copla saldıran polisleri unutmadık.

Her gün operasyonlar devam ediyor. 79 yaşındaki Sisi Nine tutuklandı, yetmedi sürgüne gönderildi. 79 yaşında demokrasi mücadelesi yürüten Sisi Nine için bu bir işkencedir. Bu durumu da kınıyoruz. Annesiyle cezaevinde kalan Miraz Bebek’e de sevgilerimizi gönderiyoruz, kucaklıyoruz. Özgür günleri Miraz Bebek’e armağan edeceğiz.

Öcalan’a dönük tecride tepki

Öcalan’ın tecridi, Türkiye’nin önemli gündem maddesidir. Bazı sosyal medya hesaplarının paylaşımları Öcalan’ın sağlık durumuna ilişkin soru işaretleri uyandırıyor. Bu paylaşımlar kime aittir, amaçları nedir? Bu Türkiye’nin sinir uçlarıyla oynamaktır.

İmralı’daki tehdit, büyük bir tehlikeye işaret ediyor. Bu tehlike devam eden savaşın daha büyük bir boyut almasıdır. O nedenle bir kez daha Öcalan’ın sağlık durumuna ilişkin güvenli bilgiye erişmek için avukatlarının, ailesinin ve vekillerimizin ziyaretinin gerçekleşmesi gerektiğini hatırlatıyoruz. Tecritin insanlık suçu olduğunu ve bunun Türkiye’ye savaşı dayatmak olduğunu söylüyoruz. Tecridin kaldırılması için hükümet derhal harekete geçmelidir.

“Faşime karşı mücadeleyi yükseltmeliyiz”

15 Temmuz darbe girişimi darbeye dönüştürüldü. OHAL ve KHK’lerle ülke diktatörlükle yönetiliyor. Bu nedenle mücadele ederek faşizmi geriletmemiz gerekiyor. Bunun için mücadelemizi yükseltiyoruz.

AKP-Saray iktidarında kadınların haklarının geriletildiğini söyledik ve kadınlar olarak haklarımızı savunacağımızı her vesileyle dile getirdik. Geçen hafta müftülükle ilgili bir yasa geçti. Bütün kadın örgütleri bir araya geldi protestolar yaptı. Bütün yolları denediler, demokratik haklarıyla seslerini duyurmak istedi. Meclis önünde polis-devlet şiddetine maruz kaldı kadınlar ama direnmekten vazgeçmedi. Neden itiraz ediyor kadınlar? Onlarca yıldır mücadelverilerek kazanılan hakları için mücadele ediyor kadınlar.

Kadınların itirazı şuna; cinsiyet eşitliğine inanmayan bir kuruma yetki verilmesine itiraz ediyor. Müftülüklerin kendi alanından çıkarak sosyal hayata müdahalesine karşı çıkıyor. AKP bu düzenlemeyle din ticareti yapıyor. Müftülük yasası kadınların hiç bir sorununu çözmüyor. AKP oylarındaki düşüşü, bu yolla engellemek istiyor.

“Boşanmaya aracı getirilmesi cinayete yol vermektir”

Şimdi de boşanmaya aracılık sistemini gündemleştirdiler. Müftülere nikah yetkisi verdikleri gibi, boşanmalarda da yetkiyi müftülüklere, imamlara verecekleri yönünde ciddi işaretler var. Hem işçi haklarında, hem de kadın haklarında aracı tayin etmek bu hakkın özelleştirilmesi anlamına geliyor. Yani parası olan kazanacak, parası olmayan kaybedecek.

Türkiye’de kadınlar şiddete maruz kaldıkları için boşanmak istiyor, sevgisi bitti diye boşanmayı düşünme lüksleri bile yok. Bu cinayettir, bile bile cinayete yol açmaktır. Bu düzenlemelere sonuna kadar mücadele edeceğiz ve mutlaka geri çektireceğiz.

Biz partimiz içerisinde de erkek egemenliğine karşı mücadele ediyoruz. AKP ne yapıyor? Figen Yüksekdağ’ın üyeliği ve vekilliği düşürüldü. Bu kadınların siyasetteki varlığına iradesine tahammülsüzlüktür. Vekilliği düşürülen 5 arkadaşımızdan 4’ü kadın. Buradan AKP’nin kadın düşmanı politikalarını kınıyoruz.

Belediyelerimize kayyım atayanlar, şimdi kendilerine hizmet etmediklerini inandıklarını istifa ettiriyor. Siz çaktırmadan içinizdeki FETÖ’yü mü tasfiye ediyorsunuz? AKP’den FETÖ’yü temizlemek, kekten unu temizlemek gibidir, yapamazsınız.

Kapatılan JİNHA gibi, Ekmek ve Gül gibi, Mor Bülten gibi kadınlardan yana yayıncılık yapanların yeniden yayın yapması için çabamızı sürdüreceğiz. Kadınların geleceği pembe otobüslerle değil. Cinsiyetçiliği pekiştiren uygulamalara hayır diyoruz, bunlara karşı mücadelemizi sürdüreceğiz.

Tutuklu milletvekilleri

Milletvekillerimiz cezaevinde rehin alındı. Erdoğan, Eş Genel Başkanımız Demirtaş’a ‘terörist’ dedi. Bu konuda suç duyurusunda bulunduk. Ne oldu? Savcılık Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın cezai yaptırımının olmadığını söyledi. Suç duyurusunda bulunamayacağımızı söyledi. Suç duyurusunu almaya yetkili olmadığını söyledi.

AKP Genel Başkanı Erdoğan, 6 milyonu aşkın oy alan bir başka partinin başkanı Demirtaş. Birisi her gün size hakaret edecek, küfür edecek ama siz ona dava açamayacaksınız. Bu faşizmin ne kadar derinleştiğini gösteriyor. Bu normal ve kabul edilebilir bir şey değil. Bizler bunu asla kabul edemeyiz. Bunun üzerinden demokrasi mücadelesini yükselterek gelebiliriz. Çünkü tek adam rejimi her şeyi kendi elinde tutuyor, siyasi rakiplerine karşı kullanıyor. Hiç bir şey için suçlanamıyor, hakkında işlem yapılamıyor. Bu demokrasi değil ancak ve ancak diktatörlüklerde olabilecek bir şey. Diyorlar ya, biz kabile devleti değiliz. Hayır, işte bu ancak kabile devletinde olur. Sonuç olarak bizler bu saldırganlığa ve hukuksuzluğa izin vermeyeceğimizi ve mücadeleyi sürdüreceğimizi, bu düzenin faşizm olduğunu ve el birliğiyle değiştirebileceğimizi anlatacağız. Aydınlık günlere birlikte ulaşacağız.

Ferhat Encü için hapis cezası verildi. Neden? Atanmış bir kişinin ilan ettiği sokağa çıkma yasağını halkın seçtiği milletvekili ihlal etti diye. Ne yaptı Encü, sokağa çıkma yasağı sırasında yaşanan hak ihlallerini halka duyurdu. O rant için siyaset yapmadı, halkın sorunlarına dikkat çeken bir vekildi.

Zırhlı araçlar nedeniyle yaşanan ölümler

Savaş ayyuka çıktı. Her gün Kürt coğrafyasında kadınlar, çocuklar panzerler nedeniyle ölüyor. AKP savaş suçu işlemeye devam ediyor. Hayatın her alanında panzerler vızır vızır dolaşıyor. Çocukların oyun alanında panzerin ne işi var? Kim panzerle burun buruna yaşamak ister? Neden Kürt coğrafyası 2 yıldır işgal altında? Felek bir panzer altında kalarak yaşamını yitirdi. Muhammet ve Furkan gibi… Muhammet ve Furkan evlerinde uyurken öldürüldü. Çocukların sokakta ne işi vardı diyorlar, evde uyuyan çocukları öldürdüler. Bu panzerden yaşanan ölümler kaza değil, cinayettir. Kışkırtılan kolluk gücünün işlediği cinayetlerdir bunlar. Olası kastla yargılanmalıdırlar ancak cezasızlık politikalarıyla üstleri örtülüyor.

OHAL Şişecam işçilerinden Nuriye ve Semih’e kadar hepimizin hayatını karartıyor. o yüzden OHAL’e, faşizme, Erdoğan’a karşı yılmayacağız, birlikte mücadeleyi örgütleyeceğiz. El ele vererek bu karanlığı dağıtacağız.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.