Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Aydın Selcen: “Erbil’in son açıklaması Bağdat’ta yankı bulmayacak”

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY), salı günü yayınladığı açıklamayla, 25 eylül tarihinde düzenlenen bağımsızlık referandumunun sonuçlarının uygulanmasını askıya aldığını duyurdu. Açıklamada ayrıca, Irak merkezi hükümetine ateşkes ve diyalog çağrısında bulunuldu.

IKBY Başkanı Mesut Barzani’ye yakınlığıyla bilinen Rudaw internet sitesinin haberine göre; açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Hepimizin, Irak ve Kürdistan’ın karşı karşıya olduğu gerginlik ve tehlikeli durum karşısında, Irak güçler ile peşmerge arasındaki gerginliğin daha ileri bir savaşa dönüşmesini engelleme konusunda tarihi sorumluluğu var.

16 Ekim 2017 tarihinde Irak güçleri ve peşmerge arasında başlayan çatışma ve saldırılar, iki tarafa da zarar verdi. Bu durumun devam etmesi, daha çok kanın akmasına ve hatta Irak’ın bileşenleri arasındaki sosyal bağların kopmasına yol açabilir.

İki taraf arasındaki savaşın kazananı olmayacağı açıktır. Aksine, iki tarafa da yaşamın her alanında büyük zararlar verecektir. Bu nedenle, Kürdistan ve Irak halklarına karşı olan sorumluluğumuz gereği, Irak hükümetine, Irak kamuoyuna ve dünyaya şu önerilerde bulunuyoruz:

1- Kürdistan Bölgesi’ndeki tüm çatışmaların ve her türlü askeri operasyonların acil bir şekilde sonlandırılması

2- Irak Kürdistanı’nda yapılan referandum sonuçlarının uygulanmasının dondurulması

3- Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile federal hükümet arasında Irak Anayasası temelinde diyaloğa başlanması”

krg

Hem Irak merkezi yönetimi hem de uluslararası kamuoyundan gelen uyarı ve tepkilere rağmen, Irak Kürdistan Özerk Bölgesi’nde ve Kerkük gibi tartışmalı bölgelerde 25 Eylül tarihinde bağımsızlık referandumu yapılmış ve referandumdan büyük farkla “Evet” oyları önde çıkmıştı. Irak merkezi hükümeti güçleri ilerleyen günlerde Irak Kürdistan’ında operasyonlar düzenlemiş ve Kerkük kentini direnişle karşılaşmadan ele geçirmişti.

Aydın Selcen, IKBY’nin yayınladığı son açıklamayı Medyascope tv’ye değerlendirdi:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.