Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tahliye çıkmayan Cumhuriyet Davası’nın dördüncü duruşmasından izlenimler

Ahmet Şık, Akın Atalay, Murat Sabuncu ve Emre İper’in tutuklu olarak yargılandığı Cumhuriyet davasının dördüncü duruşması Çağlayan’da görüldü. Mahkeme heyeti 5 sanığın tutukluluklarının devamına karar verdi. Bir sonraki duruşma 25-26 Aralık 2017 saat 10.00’da görülecek.

Bugünkü duruşmada ifade vermesi beklenen tanık Mehmet Faraç duruşmaya gelmezken, Osman Kavala ile Aydın Engin arasındaki yazışmalar ve Doğan Satmış’ın röportajı dosyaya dahil edildi. Mehmet Faraç, Leyla Tavşanoğlu ve Doğan Satmış tanık olarak dinlenecek.

(Kapak görseli Tarık Tolunay’a aittir)

Bugün 09:30’da başlaması gereken Cumhuriyet davasının dördüncü duruşması iki saatlik gecikmeyle başladı. Aralarında PEN temsilcileri, Alman gazeteci Gunter Walraff, Uluslarası Basın Enstitüsü Başkanı John Yearwood’ın da olduğu çok sayıda gazeteci, yazar davayı takip etmek üzere Çağlayan’a geldi.

Taleplerle ilgili ara kararda Doğan Satmış’ın tanık olarak dinlenmesine, Mehmet Faraç’ın bir sonraki duruşmaya tekrar çağrılmasına karar verilirken, savcı, sanıklar hakkında tutuklulukların devam etmesini talep etti. Ayrıca mahkeme heyeti raporların eksikliğini kabul etti ve bir sonraki duruşmaya iki gün ayrılacağını söyledi.

Akın Atalay ifadesinde “Açık ve samimi konuşmak gerekirse, sürecin başından beri bizim tutukluluğumuzun, yasal veya hukuki bir gerekçeye dayanmadığını, bir siyasi plana ve karara dayalı olduğunu; tutukluluğun devamı kararlarında gerekçe olarak yer verilen ifade ve sözlerin ise bir gerekçe olmaktan çok bir bahane, bir yasal kılıf bulma çabası olduğunu düşünüyordum; hala da öyle düşünüyorum” açıklamasını yaptı.

Murat Sabuncu ise mahkeme heyetinin tavrını eleştirerek “Mesleği sizden mi öğreneceğiz” diyorsunuz. Peki biz gazeteciliği savcılardan mı öğreneceğiz? Yaşı kadar gazetecilik yaptığım bilirkişi mi öğretecek bize gazeteciliği?” dedi.

Duruşmada Adli Bilirkişi Tuncay Beşikçi’nin Bylock hakkında hazırladığı rapor tartışmalara yol açtı. Raporda tutuklu sanık Emre İper’in telefonuna Bylock yüklemediğini belirten Beşikçi, “ByLock, örgüt tarafından geliştirilmiş ve kullanılmıştır. Sanık hiçbir zaman ByLock kullanmadı. Sanığın telefonuna Freezy programı yüklenmiştir. Bu program örgüt üyelerince geliştirildi. Sanığın konumunda birçok insan olabilir. Namaz kılmak isteyen insanlar bu sunucuya yönlendirilmiş olabilir” dedi.

İki hafta önce Medyascope.tv’de aralarında Freezy’nin de bulunduğu 8 programdan Bylock’a yönlendirme yapıldığına dair Av. Ali Aktaş ile konuşmuştuk. Bu rapor tüm Bylock soruşturmalarının akıbetini değiştirebilir. Beşikçi’nin mahkemeye sunduğu raporun sonuç kısmı:

55

Sanık ve bilirkişi ifadelerinin ardından söz alan Av. Duygun Yarsuvat “Sanki savcı bir karar vermiş ve tek yapmaları gereken bir takım hikaye ve tanıklar bulmak -onları da dinledik. O zaman hangi delilin karartılmasından bahsediyoruz?” diye konuştu. Tanıklarla ilgili olarak da Av. Tora Pekin “Mehmet Faraç’ın husumetinin başka boyutu var, Aydınlık’ın Cumhuriyet ile rekabeti… Mehmet Faraç ve Leyla Tavşanoğlu’nun tanık olarak dinlenmesine gerek olmadığı görüşündeyiz” dedi.

Tutuklu sanıklar ve avukatlar tanık ifadelerine de değinirken bu konuda taraflı bir tutum alındığını savundu. Davada Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu ve Cumhuriyet Vakfı İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay 1 yıldır, Ahmet Şık 304 gündür, muhasebe çalışanı Emre İper 207 gündür tutuklu bulunuyor.

Duruşma sırasında Tarık Tolunay’ın yaptığı çizimler:

aaa

aahmet

akın

 

IMG_20171031_162811

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.