Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul ve Türkiye referandum sonuçlarına göre istifa kuyruğundaki başkanlar

AKP’de istifaya zorlanan belediye başkanlarının ortak noktası olarak 16 Nisan referandumunda illerindeki “evet” oyu azlığı öne çıkıyor. Bazı illerde “evet” oyları AKP’nin 1 Kasım seçiminde aldığı oy oranının bile altında kaldı. İstanbul, Ankara, Bursa, Balıkesir dışında sıkıntılı olan büyükşehirler olarak Antalya, Trabzon, Denizli, Samsun, Ordu öne çıkıyor. İstanbul’da ise AKP’li belediyelerce yönetilen 14 ilçede referandum sonuçlarına göre sıkıntılı tablo var.

AKP’de belediye başkanlarının istifa ettirilmesinin sebebi 16 Nisan 2017’de yapılan Başkanlık sistemi referandum sonuçlarında mı gizli?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 12 Ekim 2017’de Sırbistan seyahati dönüşünde uçakta “Gazetecilerin belediye başkanlarının istifaları devam edecek mi? sorusuna şu yanıtı vermişti:

“A’dan Z’ye bütün incelemelerimizi yapıyoruz. 2019 Mart seçimlerine giderken, ön hazırlıklarımızı çok iyi yapmamız lazım. 16 Nisan’da hangi ilde ne kadar oy aldık? Ortalamanın altında olanlar, üstünde olanlar… Gözden geçiriyoruz.

Bugüne kadar belediye başkanı istifaya zorlanan illerin 16 Nisan referandum sonuçları incelendiğinde Niğde hariç referandum başarısızlığı tespiti yapılabilir. Son olarak yine istifası isteneceğine dair haberler çıkan Antalya, Ordu ve Trabzon da aynı şekilde referandum başarısızlığı yaşanan iller.

 “Evet”ler AKP oyuna yetişemedi

Başarısızlık olarak öne çıkan durum ise referandumda bu illerde çıkan “evet” oranının bir önceki seçimdeki AKP oy oranının altında kalması veya hiç artmaması. 16 Nisan referandumunda belediye başkanlığı AKP’de bulunan 14 ildeki “evet ” oylarının oranı 1 Kasım 2015’de genel seçimlerinde AKP’nin aldığı oy oranından daha düşüktü. MHP’nin de “evet ” cephesi içinde olduğu düşünüldüğünde MHP’liler hiç “evet” oyu vermese dahi AKP seçmeni oransal olarak 1 Kasım’da AKP’yi tercih etmesine rağmen referandumda “evet” demedi.

Aşağıdaki tablodaki, AKP’nin 16 Nisan referandumunda, 1 Kasım seçimlerindeki oy oranına ulaşamadığı ya da aynı kaldığı iller var.

Ekran Resmi 2017-11-02 15.38.41

Yukarıdaki tablodaki illerden beş tanesinin belediye başkanı istifa ettirildi. Balıkesir ve Ankara aynı oranı tutturdukları halde “başarısız” iller arasında kendilerine yer buldu zira bu illerde ciddi bir MHP oyu olmasına rağmen “evet”ler geride kaldı. Erdoğan’ın sözlerini referans aldığımızda ortalamanın da altında kaldılar.

Antalya, Denizli, Samsun, Ordu, Trabzon 

Referandum gerekçesiyle belediye başkanlarının istifa ettirilmesi sürecine öncelikle büyükşehir belediyelerinden başlandığı söylenebilir. Ankara, İstanbul, Bursa ve Balıkesir büyükşehir belediyeleri ve seçmen sayıları yüksek olan yerler. Eğer referandum gerekçesiyle belediye başkanlarının istifa süreçleri devam edecekse Antalya, Denizli, Samsun, Ordu ve Trabzon’un sıradaki iller olduğu söylenebilir. Bu illerden Antalya, Trabzon ve Ordu Kanal D’nin 31 Ekim 2017 tarihli haber bülteninde belediye başkanlarının istifası istenen iller arasında sayıldı.

İstifalar İstanbul’a uzanırsa…

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın siyaset sahnesine çıktığı 1994 yılından bu yana gerek referandumlarda gerekse seçimlerde ilk kez Erdoğan’ın desteklediği görüş İstanbul’da çoğunluk olamadı. 16 Nisan referandumunda İstanbul’da “hayır” oyları önde çıktı. Yukarıda iller bazında yaptığımız 1 Kasım 2015 seçimleri ile 16 Nisan 2017 referandumu karşılaştırmasını İstanbul’un ilçeleri bazında yaptığımız zaman İstanbul’da AKP’nin yönettiği 25 ilçenin 14’ünde referandum “başarısızlığı” var. Aşağıdaki tabloda İstanbul’da 16 Nisan referandumundaki “evet” oy oranlarının 1 Kasım seçimlerindeki AKP oy oranına yetişemediği ilçelerin listesi ve MHP’nin yine 1 Kasım’da aldığı oy oranları var.

ilceler

AKP’ye yakın yazarlardan Abdülkadir Selvi 25 Ekim 2017 tarihli yazısında İstanbul’da “Hayır” çıkan belediyelere yönelik girişim olabileceği iddiasında bulunmuştu. İstanbul’un ilçelerine yönelik bir istifa zorlaması durumunda yukarıdaki listede yer alan ilçe belediye başkanlarının uykularının kaçacağı sır değil.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.