Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Teksas katliamı ile ilgili yeni soruşturma: Saldırgan silahı nasıl satın alabildi?

Geçtiğimiz Pazar günü ABD’nin Teksas eyaletindeki bir kiliseye saldırı düzenleyerek 26 kişiyi öldüren saldırgan Devin Patrick Kelley ile ilgili yeni bilgiler gün ışığına çıkmaya devam ediyor. Saldırganın, kendisine yasaklanmış olmasına rağmen, nasıl silah satın alabildiği ise soruşturma konusu oldu.

ABD’nin Texas eyaletinin Sutherland Springs kasabasındaki bir kiliseye saldırarak 26 kişiyi öldüren saldırgan Devin Patrick Kelley’nin nasıl öldüğü açıklık kazandı. Kelley’nin; saldırının ardından, silahlı bir kasaba sakiniyle girdiği çatışmada vurularak yara aldığı ve bir otomobile binerek bir süre ilerledikten sonra aracı durdurup, kendini vurarak intihar ettiği ortaya çıktı.

Öte yandan 26 yaşındaki saldırgan Kelley ile ilgili ortaya çıkan bilgiler, yeni bir soruşturma açılmasını da beraberinde getirdi. 2010-2014 yılları arasında ABD Hava Kuvvetleri’nde görev yapan ve “uygunsuz” olduğu gerekçesiyle ordudan ihraç edilen Kelley, 2012 yılında eşi ve çocuğuna şiddet uyguladığı için, aile içi şiddet suçundan yargılanmış ve suçlu bulunup bir yıl hücre hapsi cezası almış. Ayrıca silah sahibi olması ve silah satın alması da yasaklanmış. Ordudan atıldıktan sonra bir lunaparkta güvenlik görevlisi olarak çalışmaya başlayan Kelley, askeri mahkemenin kararına karşın, pazar günkü saldırıda kullandığı tüfeği geçen yıl satın almış.

Kelley’nin, yargı makamlarının kararına rağmen saldırıda kullandığı tüfeği nasıl satın aldığı soruşturuluyor. ABD Hava Kuvvetleri; Kelley ile ilgili yargı kararının, Ulusal Adli Bilgi Merkezi veri tabanına girilmesi gerektiği halde bunun yerine getirilmediğini ve soruşturmanın ABD Savunma Bakanlığı ile işbirliği halinde yürütüldüğünü açıkladı.

Öte yandan; saldırının sebebi de netlik kazanıyor. ABD polis kaynakları saldırıyla ilgili bir terör bağlantısı bulunmadığını açıklarken, Teksas Kamu Güvenliği Departmanı’ndan Freeman Martin, saldırının sebebinin aile içi sorunlar olduğunu söyledi. Saldırganın kayınvalidesine düşmanlık güttüğünü ve saldırıya uğrayan kilisenin, Kelley’nin kayınvalidesinin sürekli gittiği kilise olduğunu dile getiren Martin; saldırganın, katliamdan önce kısa mesaj yoluyla kayınvalidesini tehdit ettiğini sözlerine ekledi.

Diğer taraftan, ABD Başkanı Donald Trump; Texas’da yaşanan saldırıyla silah ediniminin sınırlandırılması arasında bağlantı kurmayı reddetti. Doğu Asya’da resmi seyahatte bulunan Başkan Trump; Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Teksas saldırganının “akıl sağlığı sorunu olan, dengesiz biri olduğunu” belirtirken, “bu bir silah meselesi değil, neyse ki silahı olan başka biri de saldırgana ateş ediyordu” ifadelerini kullandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.