Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Virginia ve New York yerel seçimlerinde zafer Demokratlar’ın, ilk kez trans bir aday eyalet meclisinde

ABD’nin Virginia eyaletinde yapılan seçimlerden muhalefetteki Demokratlar zaferle ayrıldı. Demokratlar’ın adayı Ralph Northam oyların yüzde 53’ünü alarak eyalet valisi seçilirken, New York’ta yapılan belediye başkanlığı seçimini de mevcut Demokrat Partili başkan Bill de Blasio kazandı.

virginia

ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve başlamasından sonra, ABD’nin bazı eyalet ve şehirlerinde yapılan ilk yerel seçimler Demokrat Partili adayların galibiyetiyle sonuçlandı.

Virginia eyaletinde Demokrat Partili Ralph Northam, ABD Başkanı Donald Trump’ın da partisi olan Cumhuriyetçi Parti’den Ed Gillespie’ı yüzde 45’e karşı yüzde 53 oyla yenerek eyaletin yeni valisi oldu.

Öte yandan; Virginia’da ilk kez trans bir aday eyalet meclisine girmeye hak kazandı. 32 yaşındaki gazeteci Danica Roem, 26 yıldır eyalet meclisi üyesi olan 72 yaşındaki rakibi Cumhuriyetçi Partili Bob Marshall’a karşı girdiği yarışı zaferle bitirdi. Der Spiegel haber portalına göre; ABD’de 1992 yılında Althea Garrion isimli trans aday Massachussets eyalet meclisine girmeyi başarmış, ancak trans olduğunu seçimi kazandıktan sonra açıklamıştı. Bu yüzden Roem’in seçim zaferi bir ilk değerini taşıyor.

danica roem

 

Virginia’daki seçim yenilgisini Twitter hesabı üzerinden yorumlayan  Başkan Trump; “”Ed Gillespie çok çalıştı ancak, benim neyi savunduğumu tam anlayamadı. Kongre’deki dört Virginia sandalyesinin hepsi hala bizim ve ekonomimiz rekora koşuyor, kazanmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Demokrat Parti Virginia’nın yanısıra, New Jersey eyaletinde de zafer kazandı. Demokratlar’ın adayı, eski büyükelçi Phil Murphy; Trump’a yakın isimlerden biri olarak gösterilen Cumhuriyetçi aday Kim Guadagno karşısında yüzde 56 oranında oy alarak eyalet valiliği koltuğuna oturdu.

ABD’nin en önemli kentlerinden New York’ta yapılan belediye başkanlığı seçimlerinde de Demokratlar ilk sırayı kaptırmadı. Şehrin halihazırdaki belediye başkanı Bill De Blasio, oyların yüzde 64’ünü alarak büyük bir farkla seçimi kazandı.

ABD’de 2018 yılının Kasım ayında Kongre için ara seçimler düzenlenecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.