Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hollywood’da taciz gerçeğinden bu sefer The Transparent dizisi nasibini aldı

“İngiliz Hasta” ya da “Pulp Fiction” gibi Oscar kazanmış filmlerin yapımcılığını üstlenmiş Harvey Weinstein’nin kadınları birer cinsel av olarak gördüğünün ortaya çıkmasından sonra, Hollywood’da hemen her hafta yeni bir tacizcinin ismi ifşa edilir oldu. Bu tür muameleye maruz kalanların anlattıkları, tacizcilerin son derece pervasız olduklarını, edimlerinin tek kişiyle sınırlı kalmadığını ve dolayısıyla cinsel şiddet, istismar, taciz ve tecavüzün düne kadar adeta “işin doğası” gibi dayatıldığını gösteriyor.
İşte yeni bir vaka daha:
Suçlamalar bu kez Amazon’un 2014’ten bu yana devam eden “The Transparent” adlı dizisinde başrolü, yani cinsiyet değiştirme kararı alıp bu kararını üç yetişkin çocuğuna anlatmakta zorlanan emekli siyaset bilimi profesörü Maura “Morton” Pfefferman karakterini canlandıran Jeffrey Tambor hakkında.

Jeffrey Tambor ve Trace Lysette
Jeffrey Tambor ve Trace Lysette

2015’te dizideki rolüyle Emmy ödüllü kazanan Tambor’dan ilk olarak, dizinin ilk bölümlerinden birinde küçük bir de rol alan, eski asistanı Van Barnes şikayetçi oldu. Tambor ise “bir Hollywood klasiği” haline geldiği üzere inkârı seçerek, “ne Barnes ne de birlikte çalıştığım herhangi birine karşı herhangi bir uygunsuz davranışta bulunmadım” açıklaması yaptı.
Fakat Tambor’u “The Transparent”taki rol arkadaşı Trace Lysette yalanladı. Lysette, 17 Kasım Cuma günü Twitter’da “BenDe/MeToo” hashtag’i ile paylaştığı yazısında, çekimler boyunca aktörün kendisine defalarca asıldığını ve cinsel içerikli sözler sarf ettiğini söyledi.

Lysette ikinci sezonda pijamalı oldukları bir sahnenin çekimleri sırasında ise Tambor’un kendisini fiziksel olarak da nasıl taciz ettiğini detayları ile anlattı. Yapımcı firma Amazon’a da seslenen Lysette, The Transparent’ta düşük gelirli trans bir kadını canlandırdığını hatırlatarak, dizinin Kevin Spacey vakasından sonra House of Cards için gündeme geldiği gibi iptal edilmemesini istedi. Lysette, iptalin dizide rol alma şansı bulmuş trans oyuncuları da cezalandırmak anlamına geleceğini söyleyerek, bunu yerine bir sonraki sezonda Pfefferman ailesinin Tambor dışındaki üyeleri ile diğer trans karakterleri merkezine alan senaryolar yazılmasını istedi.

Tambor artık yok

Barnes’in iddiasını araştırdığını daha önce duyurmuş olan Amazon, Lysette’nin çağrısına olumlu yanıt verdi ve hazırlıklarını sürdürdükleri 5. sezonda Tambor’la çalışmayacaklarını duyurdu. Trans bireyleri geleneksel dışlayıcı bakışla değil toplumun parçası sayan öyküleri ile pek çok ödül kazanan “The Transparent” dizisinde, hem oyuncu hem de kamera arkası kadrosunda çok sayıda trans birey çalışıyor.

https://www.youtube.com/watch?v=EklYalDLIZo

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.