Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Prof. Daron Acemoğlu: “Türkiye’de ekonomik patlama yaşanmasından korkuyorum”

Rahmi Koç Bilim Madalyasına layık görülen ABD’de Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde ekonomi profesörü olan Daron Acemoğlu, Türkiye’de önümüzdeki aylarda ekonomik bir patlama yaşanmasından korktuğunu söyledi. Cumhuriyet Gazetesi’nden Özlem Yüzak’a konuşan Acemoğlu, Türkiye’nin büyümesinin de sağlıklı olmadığı görüşünde. İşte Acemoğlu’nun büyümeye ilişkin söyledikleri:

“Kredi ile, hükümetin harcamaları ile gelen bir büyüme. Sağlıklı değil, üstelik dengesizlikleri artıran bir sistem. Oysa Türkiye genç ve dinamik nüfusu ile üretkenliği hızla artırması lazım. Önümüzdeki aylarda ekonomik bir patlama yaşanmasından korkuyorum doğrusu.” 

Dünya çapında epey yankı uyandıran “Ulusların Düşüşü: Güç, Refah ve Yoksulluğun Kökenleri” kitabının yazarı da olan Profesör Daron Acemoğlu, Türkiye’nin Batı’dan uzaklaştığını bunun ülke için iyi olmadığını da söylüyor. Acemoğlu’nun söyledikleri şöyle:

“Türkiye Batı’dan uzaklaşıyor ve bu son derece net görünüyor. Batı’dan sırt çevirmemek iki açıdan önemli. Birincisi; içinde bulunduğumuz çağın gerçekleri teknolojik olarak sürekli bir yenilenme yaratılması üzerine. Bu ise Batı kaynaklı, arge ve teknoloji buradan doğuyor.  İkincisi Türkiye’nin kurumsal gelişmesi için de Batı ile yakın olması gerekiyor. Türkiye için tek yol demokrasi. Ve demokrasinin de, Trump’a rağmen, en büyük destekçisi hâlâ Batı. Bu yüzden Doğu’ya yönelmek doğru değil. Batı’ya sırtını dönüp Suudi Arabistan ya da Rusya ile yakınlaşmak demokrasiyi güçlendirmez. ” 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.