Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Vanity Fair: Trump, İsrail istihbaratının gizli operasyonunu Rus yetkililerle paylaştı

Vanity Fair dergisinde Çarşamba günü yayınlanan özel bir habere göre; ABD Başkanı Donald Trump, 10 Mayıs tarihli bir Oval Ofis toplantısında İsrail istihbaratının gizli bir operasyonuyla ilgili bilgileri iki Rus yetkiliyle paylaştı.

Vanity Fair dergisindeki 22 Kasım tarihli ve Howard Blum imzalı habere göre, ABD Başkanı Donald Trump, bu yıl Mayıs ayında gerçekleşen bir toplantıda Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Rusya’nın ABD Büyükelçisi Sergey Kislyak ile, İsrail istihbaratının gizli bir operasyonuyla ilgili bilgileri paylaştı. Operasyona dair paylaşılan bilgilerin içeriği bu yıl yürürlüğe konup kısa süre sonra iptal edilen ve uçuşlarda laptop taşınmasını yasaklayan uygulamaya ışık tutuyor.

Habere göre; İsrail özel kuvvetler birliği Sayeret Matkal komandoları ve İsrail istihbarat servisi MOSSAD’ın teknoloji birimi üyelerinin bulunduğu operasyonda, El Kaide’nin Yemen’deki önde gelen bomba yapımcısı ve Suudi vatandaşı İbrahim el Asiri’nin geliştirdiği yeni ölümcül silahı ele geçirmeye çalışan Suriye merkezli IŞİD hücresi hedeflenmişti. Gizli operasyon sonucunda IŞİD’li teröristlerin, laptop bilgisayarları havalimanı dedektörleri tarafından algılanmadan güvenlikten geçebilen patlayıcılara dönüştürme hazırlığında olduğu anlaşılmıştı.

Operasyonun vardığı bu keşif sonucu ABD Ulusal Güvenlik Bakanlığı, Müslüman ülkelerden kalkan uçaklarda laptop bilgisayar, tablet bilgisayar ve telefondan daha büyük elektronik aygıtların taşınmasını yasaklamıştı. Karardan dört ay sonra, yabancı havalimanlarının ABD’nin sıkı güvenlik direktiflerini uygulamaya başlamasıyla ise yasak kalkmıştı.

Gizli operasyona dair haberde paylaşılan ayrıntıların, iki İsrail istihbarat uzmanı tarafından yeniden kurgulandığı da belirtiliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.