Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Atilla’nın avukatları Halkbank eski Genel Müdürü’nü suçladı: “Süleyman Aslan, Zarrab’dan utanmazca rüşvet aldı”

Rıza Zarrab davasında New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde 21 aydır devam eden yargı sürecinde davanın asıldan görüleceği jürili duruşmalar başladı.

Halkbank eski Genel Müdür yardımcısı Hakan Atilla’nın yargılandığı davada, Atilla’nın avukatları Halkbank’ın eski Genel Müdürü Süleyman Aslan’ı suçladı.

Atilla’nın avukatları, Süleyman Aslan’ın Zarrab’tan “utanmazca rüşvet aldığı” iddiasında bulundu.

Savcılık ise Atilla’yı tüm bu ağın başındaki adam olarak gösterdi. Savunma itiraz edip bu işi Rıza Zarrab’ın yaptığını,  Zarrab’ın asıl suç ortağının ise Süleyman Aslan olduğunu belirtti.

Savunmadan Rıza Zarrab aleyhinde “ceza evinde kendi çıkarları adına bir rüşvet ağı kurduğu” suçlaması da geldi. Atilla’nın avukatları, Zarrab’ın ABD’de hapisteyken “alkol, kadın ve yiyecek” getirtmek için yetkililere rüşvet verdiğini iddia etti.

Zarrab savcılığın en önemli tanığı olarak ifade verecek

Dava öncesinde konuşan Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın avukatı Robert Fettweis, “Zarrab, savcılığın en önemli tanığı olacak” dedi.

Dün jüri üyelerinin tespit edildiği, bugünse asıl duruşmaya geçilen davada Atilla’nın avukatlarının davanın iki hafta ertelenmesi yönündeki talebi de hakim tarafından reddedildi.

New York Times muhabiri Weiser’ın aktardığına göre, savcı Zarrab’ın yarın tanık olarak Atilla aleyhinde ifade vereceğini söyledi. Savcı David Denton, jüriye yönelik açılış konuşmasında, “Reza Zarrab’tan işin iç yüzünü öğreneceksiniz. Kendisi ABD yasalarını çiğnediği için suçlu olduğunu kabul etti ve devlet ile işbirliği yapma kararı aldı” dedi.

Yargıç Richard Berman’ın, “Mahkemeye kim gelecek?” sorusunu yanıtlayan Savcı, “Reza Zarrab suçunu kabul etti ve Atilla’ya karşı tanıklık yapmak üzere bugün ya da yarın mahkemeye getirilecek” dedi.

Savcı David Denton, Zarrab’ın ifadelerinin 17-25 Aralık soruşturmalarına da ışık tutabileceğini mahkeme salonunda ifade etti.

Denton, Zarrab’ın şirketlerinin para transferlerini gerçekleştirdiğini ancak “finans ve ekonomik yaptırımlar konusunda uzman” olarak tanımladığı Atilla’nın bu transferleri organize ettiğini öne sürdü.

“Zarrab niyeti ifade etti, Atilla metodu sağladı” diyen Denton, savunmada bulunan isimlerin gizlilik adına yalan söylediklerini de iddia etti.

Bharara: “Sarraf suçlamaları kabul etti çünkü hakkında yapılan suçlamalar doğru”

ABD’de Rıza Sarraf davası soruşturmasını başlatan eski New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara savcılıkla uzlaşan Zarrab’ın tanık olarak ifade vereceği yönündeki haberi sosyal medya hesabından paylaştı. Bharara, Twitter hesabından paylaştığı haberle ilgili yaptığı yorumda, “Rıza Zarrab kendisiyle ilgili suçlamalara karşı her türlü şekilde mücadele etme hakkına sahipti. Kendisine avukatlardan oluşan bir adeta rüya takım kurdu. Suçlamaları kabul etti çünkü hakkında yapılan suçlamalar doğru” dedi.

6 ayrı suçlamadan 95 hapis istemiyle yargılanan Atilla’nın duruşmaları jüri karar alana kadar devam edecek. Hukuçular bu süreçte Atilla’nın da savcılıkla uzlaşma hakkının olduğunu belirtiyorlar.

Öte yandan New York Times gazetesi, Twitter hesabından Reza Zarrab’la ilgili haberleri Türkçe mesajlarla paylaştı.

New York Times World hesabı, Türkçe olarak şunları yazdı:”Reza Zarrab suçunu kabul etti ve Hakan Atilla’ya karşı tanıklık yapacak. Reza Zarrab’ın suçlamaları kabul etmesi Türkiye – ABD ilişkilerine olumsuz etki edebilir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.