Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Berlin’deki sergide 11 Eylül ve Bataclan saldırılarının faillerinin “şehit” olarak gösterilmesine tepkiler büyüyor

Berlin’in Kreuzberg semtinde “Şehitler Müzesi” adıyla bir sergi açıldı. “İnandıkları şeyler uğruna ölmüş insanların” konu edildiği sergide, Antik Yunan filozofu Sokrates, ABD’deki siyah hakları savunucusu Martin Luther King ve 2. Dünya Savaşı sırasında Alman Nazi ordularına direnirken hayatlarını kaybeden insanların yanı sıra 11 Eylül 2001’de New York’taki ikiz kulelere yolcu uçaklarıyla çarpan ve 3 bin kişinin ölümüne neden olan Muhammed Atta ile 13 Aralık 2015’te Paris’teki Bataclan konser salonunda 90 kişinin ölümüne neden olan IŞİD’li teröristlerden Ömer İsmail Mustafa’nın da fotoğraflarına yer verilmesi büyük tepki çekti.

Sergiyi açan Danimarkalı iki sanatçı Ida Grarup Nielsen ve Henrik Grimbäck, “şehit” tanımının, inandığı dava uğruna ölen insanı ifade ettiğini öne sürerek hazırladıkları sergide başta Bataclan saldırısının faili olmak üzere bazı terör eylemlerini gerçekleştirenlere yer verilmesi özellikle Fransa’da büyük yankı uyandırdı. Sergide Bataclan saldırısının faili İsmail Ömer Mustafa’ya ilişkin açıklamada “Batı kültürüne karşı yürüttüğü mücadele için kendisini feda etmesi gerektiğine inanıyordu” deniyor.

Berlin’deki Fransa Büyükelçiliğince yapılan açıklamada, sanat özgürlüğünün Fransa için büyük öneme sahip olduğu ancak şehitlik ile terörizmin aynı kefeye konmasının doğru olmadığı belirtilerek, “Bu tür bir bakış açısı şoke edicidir.” ifadesi kullanıldı.

Sergiyi hazırlayan sanatçıların yaptığı yazılı açıklamada ise sergide, “inançları uğruna ölmeye hazır” insanların ne kadar çeşitli olduklarını göstermeye çalıştıkları ifade edildi. Danimarkalı “Toett – The Other Eye of the Tiger” adlı sanatçı grubu tarafından daha önce Kopenhag’ta açılan sergi de tepkilerin hedefi olmuştu.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.