Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çinli enerji devinin Tuzla’daki fabrikasında işçi direnişi üçüncü gününde

(Hazırlayan: Eda Kardeş)

 İstanbul Tuzla Organize Sanayi Bölgesi’nde Güneş paneli üreten Çin sermayeli HT Solar Enerji fabrikasında çalışan 6 işçi, DİSK’e bağlı Birleşik Metal İşçileri Sendikası’na (Birleşik Metal İş) üye oldukları gerekçesiyle işten atıldı. Fabrikanın daha sonra iki işçinin daha işine son vermesiyle toplam 8 işçi işten çıkarılmış oldu. Bunun üzerine fabrika çalışanları, işten çıkarılan arkadaşlarının geri alınması için fabrikada direnişe başladılar.

 Dünyanın en büyük güneş paneli üreticilerinden Çin Devlet Şirketi HT Solar Enerji’nin, Çin sınırları dışındaki ilk yatırımı olan fabrika  2016 yılında üretime başlamıştı. Fabrikada yaklaşık 630 işçi çalışıyor.

İşten çıkarmaların ardından fabrikada bir konuşma yapan  Genel Müdür Ahmet Beler, işçilerin sorularına cevap vermekten kaçınırken “Süreci bilmiyorum, görüşleriniz bizi ilgilendirmez, istediğiniz sendikaya üye olabilirsiniz” dedi. Beler, işten çıkarılan işçilerin durumu için ise “Ben hukukçu değilim, burada Çin hükümetini temsil ediyorum” şeklinde konuştu.

Birleşik Metal-İş Sendikası yapılan görüşmelerden sonuç alamayınca işçiler fabrikayı terk etmeme kararı aldı. Fabrikada üç gündür süren eyleme sendikadan ve çevre fabrikalardan işçiler de destek veriyor.

Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze Şube Başkanı Necmettin Aydın süreci şöyle değerlendirdi.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.