Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump beklendiği gibi İsrail büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıma kararını açıkladı

ABD Başkanı Donald Trump, beklendiği gibi İsrail’deki ABD büyükelçiliğinin Tel Aviv’den Kudüs’e taşınacağını açıkladı. Kudüs’ü İsrail’in resmi başkenti olarak tanıyan Trump, bu kararını yürürlüğe sokan başkanlık emrini de imzaladı. Bölge ülkeleri ve önde gelen Batılı ülkelerin itiraz ve uyarılarına rağmen alınan bu kararın bölgedeki zaten varolan gerginliği daha da artırması ve Filistin sorununun çözümünü iyice zorlaştırması bekleniyor.

Trump, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “ABD, Ortadoğu’daki barış sürecine derinden bağlıdır. Açıklamam İsrail ile Filistin arasındaki çatışmadan ibaretti. 20 yıl sonra İsrail ile Filistin arasında sürdürebilir barışan söz etmek mümkün değil. Ben artık zamanı geldi diyorum. Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımanın zamanı geldi. Önceki başkanlar bunu seçim vaadi olarak söylemiş ancak gerçekleştirmemiştir. Ben bu vaadi gerçekleştiriyorum. Bu çok önceden verilmiş olması gereken bir karardır. İsrail’in birçok hükümet kurumu bu şehirdedir.

Bugün verdiğimiz kararla Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyoruz. Büyükelçiliği Kudüs’e taşıma talimatı veriyorum. Bu karar, hiçbir şekilde bizim buradaki kalıcı bir barış anlaşmasına bağlılığımızda değişiklik olduğu anlamına gelmemektedir. Bu kutsal kentin insanlığı bir araya getireceğine inanıyorum. Barış ona ulaşmak isteyenlerin uzağında değildir. Bölge liderlerinden şunu istiyorum; barış için bize katılmaları için çağrıda bulunuyorum.”

Trump’ın konuşmasında vurguladığı noktalardan biri de ABD’nin “iki devletli çözüme” bağlı kalacağı oldu.

Trump’ın açıklamasından dakikalar önce ABD Dışişleri Bakanlığı, tüm diplomatik misyonlarına talimat göndererek “Zorunlu kalınmadıkça 20 Aralık’a kadar Kudüs ve Batı Şeria’ya zorunlu olmadıkça seyahat etmeyin” çağrısında bulundu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.