Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bilim insanları, Güneş Sistemi’nin dışından gelen ilk asteroid Oumuamua’da “uzaylı” izleri arıyor

Geçtiğimiz ekim ayında keşfedilip, Oumuamua ismi verilen ve Güneş sisteminin dışından geldiği bilinen ilk asteroid olan gök cismi ile ilgili araştırmalar devam ediyor. Bilim insanları, milyonlarca yıldır yıldızlararası yolculuğuna devam eden Oumuamua’dan geldiği tahmin edilen ses sinyallerini inceleyerek, gök cisminin uzaylılardan bir iz taşıyıp taşımadığını anlamaya çalışacak.

Hawai dilinde “haberci” anlamına gelen “Oumuamua” kelimesiyle isimlendirilen asteroid, Güneş sistemi dışından gelmesi ve diğer asteroidler ve kuyruklu yıldızlardan farklı olarak yuvarlak değil, bir puro şeklinde, uzun ve kısmen yassı olmasıyla bir ilk özelliğini taşıyor.

Bilinen gök cisimlerinden farklı yapısına rağmen gökbilimciler tarafından “asteroid” olarak sınıflandırılan Oumuamua, 18 Ekim’de Hawai’de konuşlu Pan-Starrs-1 teleskopu tarafından keşfedilmişti. 400 metre uzunluğunda, 40 metre genişliğinde olan ve saatte 95 bin kilometre yol kat eden asteroidi, keşfedildiğinden bu yana gözlemleyen ve hangi yıldız sisteminden kopup, Güneş sistemine nasıl ulaşabildiğini tespit etmeye çalışan bilim insanları, şimdi de Oumuamua’dan geldiği düşünülen sesleri analiz etmeye çalışıyor. Teknoloji yatırımcısı Yuri Milner tarafından kurulup finanse edilen ve uzaydan gelen sesleri kaydetme amacını taşıyan Breakthrough Listen projesi, ABD’nin Batı Virginia eyaletinde yer alan Green Bank teleskopu aracılığıyla Oumuamua’dan gelen “yabancı sinyalleri” kayıt altına alacak ve bunları sese dönüştürecek. Green Bank teleskopunun ilk etap gözlemleri 13 Aralık gecesi başlayacak ve 10 saat boyunca devam edecek.

Breakthrough Listen projesine danışmanlık yapan ve İngiliz The Guardian gazetesine konuşan Harvard Üniversitesi öğretim üyesi Avi Loeb; Oumuamua’dan gelen seslerin doğal olduğunu düşündüklerini ancak söylentilere son vermek ve seslerin yabancı bilinçli varlıklar tarafından üretilmediğini ispatlamak için gözlem ve analiz işleminin “denemeye değer” olduğunu söyledi.

Güneş sistemindeki yolculuğunu yavaş yavaş tamamlayıp uzaklaşmaya başlayan Oumuamua, teknolojinin imkanları elverdiği sürece, gözden kaybolana dek izlenecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.